Co z dłużnikiem? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 29 kwie 2015, 12:08

Witam. Zaczęłam prace w funduszu alimentacyjnym i mam pytanie: jak postępować gdy dłużnik i wierzyciel sa z naszej gminy w sytuacji, gdy dłużnik nie wstawił sie na wywiad. Kiedy wysyłamy zawiadomienie o wszcz. post. ws. uchylania sie i ws. zwrotu? Czy te 2 pisma ida do dłużnika po sobie? Jaka jest kolejność? Bardzo prosze o wskazówki.
Beatagops
Praktykant
Od: 27 kwie 2015, 20:12
Zajmuję się:

Napisano: 04 maja 2015, 10:02

Czy mógłby ktoś pomoc?
Beatagops
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 04 maja 2015, 10:10

Beatagops pisze:Witam. Zaczęłam prace w funduszu alimentacyjnym i mam pytanie: jak postępować gdy dłużnik i wierzyciel sa z naszej gminy w sytuacji, gdy dłużnik nie wstawił sie na wywiad. Kiedy wysyłamy zawiadomienie o wszcz. post. ws. uchylania sie i ws. zwrotu? Czy te 2 pisma ida do dłużnika po sobie? Jaka jest kolejność? Bardzo prosze o wskazówki.
a ja mam pytanie co wy wszyscy macie z tym wstawieniem? A skąd wiesz czy on nie chodzi cały czas wstawiony, bo ja to nie byłabym tego taka pewna. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 04 maja 2015, 11:02

gdy skończy się okres świadczeniowy - zawiadomienie o wszczęciu postepowania ws. wydania decyzji o zwrocie.
Jeśli nie przyszedł na wywiad to zawiadomienie o wszcz. post. ws. uchylania sie i pismo do komornika o 6 miesięcy wpłat.
ania77

Napisano: 04 maja 2015, 14:09

Bardzo dziękuję za pomoc! Anetag i faktycznie, jedna litera za duzo hahaha pisałam na szybko, ze słownikiem i nawet nie zauważyłam :lol:
Beatagops
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 05 maja 2015, 13:50

A jeszcze mam pytanie: jeśli wierzyciel i dłużnik sa z naszej gminy, dłużnik stawił sie na wywiad, lecz nie płaci to nie wysyłamy pisma,ze sie uchyla, wniosku o ściganie, o zabranie prawa jazdy? Czy po jakimś czasie tak robimy?
Beatagops
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 06 maja 2015, 14:05

jeśli stawił się na wywiad to nie masz podstawy czepiać się go dalej;
chyba że nie przyszedł...(1) albo np. z PUP dostaniesz info że u nich jest z nim coś nie halo, to wtedy się czepiasz.... (2)
w syt. (1) i (2) pytasz komornika czy płaci przez 6 m-cy, jeśli płaci tyle ile wymaga ustawa, to umarzasz postępowanie w sprawie uznania za uchylającego, a jeśli choć w jednym m-cu była kwota zbyt mała to wydajesz decyzję.... po jej uprawomocnieniu idzie wniosek do Prokuratury i Wniosek o zatrzymanie PJ
chyba wiem

Napisano: 07 maja 2015, 22:15

To juz rozumiem i dziękuję za odpowiedz :)
Beatagops
Praktykant
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x