KyNyO proszę o pomoc :) - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 29 kwie 2015, 14:06

Witaj, przejrzałam nasze forum i piszę do Ciebie w sprawie tytułów wykonawczych, jestem na zastępstwie i mam do zrobienia tytuły wykonawcze i mam wątpliwości:
1) czy dla jednego dłużnika mogę wystawić TW w którym będą aż 3 okresy świadczeniowe, czy do każdego okresu muszę robić osobny tytuł?
2) w jednym upomnieniu dla dłużnika chcę również uwzględnić kilka okresów, żeby nie generować kosztów?
3) czy do TW coś załączam np. decyzję o zwrocie?(wydaje mi się, że nic nie kseruje)
4) jak był wystawiony TW w 2012 r za jeden okres świadczeniowy, a później nie było to czy teraz wystawiam nowy TW na 3 okresy czy tamten zmieniam?
Proszę o pomoc:)
Ilonka

Napisano: 29 kwie 2015, 14:11

pyt. 1 można wystawić jeden tytuł
pyt. 2 tak
pyt. 3 nic nie załączasz
pyt. 4 nie zmieniasz, wystawiasz nowy
adi
Praktykant
Od: 29 maja 2014, 11:41
Zajmuję się:

Napisano: 29 kwie 2015, 14:12

Ilonka pisze:pyt. 1 można wystawić jeden tytuł
i w sygnity mi to ładnie "załapie", nie wiem jak mam to zrobić :(
Ilonka

Napisano: 29 kwie 2015, 23:04

Witaj, spróbuje podpowiedzieć:

ad. 1., ad. 2 w Sygnity nie ma możliwości łączenia okresów świadczeniowych, masz trzy okresy, czyli trzy decyzje i z każdej robisz po jednym upomnieniu, a następnie gdy nie ma po określonym terminie wpłat to wystawiasz po jednym tytule wielopozycyjnym właśnie z każdej z tych decyzji,

ad. 3 tak dobrze Ci się wydaje, bo faktycznie do tytułów teraz nic się nie dołącza, żadnych zwrotek, ksero upomnień, decyzji zwrotowych, czy ewidencji tytułów. Wysyłasz w dwóch egzemplarzach tytuł, z tym że na jednym pisze odpis tytułu wykonawczego (przeznaczony dla zobowiązanego). Do tytułów załączasz ewentualnie informację, jeśli jesteś wierzycielem niebędący jednocześnie organem egzekucyjnym. Mówi o tym § 7.1. Rozporządzenia MF z dnia 20 maja 2014 r. w sprawie trybu postępowania wierzycieli należności pieniężnych przy podejmowaniu czynności zmierzających do zastosowania środków egzekucyjnych (Dz.U.2014, poz.656).

ad. 4 jeśli w 2012 r. wystawione były tytuły i nie były one zwrócone, czy też postępowanie za ten okres nie zostało umorzone to nic nie poprawiasz, pozostaje to na starych drukach. Natomiast na kolejne okresy jak najbardziej wystawiasz tytuły (trzy okresy więc z każdej decyzji po jednym tytule).

Pozdrawiam :)
KyNyO

Napisano: 30 kwie 2015, 7:50

KyNyO pisze:ad. 1., ad. 2 w Sygnity nie ma możliwości łączenia okresów świadczeniowych, masz trzy okresy, czyli trzy decyzje i z każdej robisz po jednym upomnieniu, a następnie gdy nie ma po określonym terminie wpłat to wystawiasz po jednym tytule wielopozycyjnym właśnie z każdej z tych decyzji,
czyli jednak musze wystawić jeden tytuł = jeden okres = jedno upomnienie
i wtedy z kosztami dot. upomnienia wyjdzie np. jak ma 3 okresy to 3x11,60= 34,80 zł (szkoda, liczyłam że mogę zrobić jedno upomnienie :/
Ilonka

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x