pilna porada - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 15 mar 2016, 12:07

Drodzy asystenci, pilnie potrzebuję Waszej porady.
Mam podopieczną, która jest bita przez męża, ma ślady pobicia. Te informacje potwierdziły mi matka kobiety, osoby z bliskiego sąsiedztwa. Kobieta jednak nie da się namówić na zgłoszenie sprawy na Policję, ukaranie męża, bez wątpienia boi się tego, iż gdy to powie mąż ponownie Ją pobije ( w dodatku na oczach małych dzieci), bardzo często zaprzecza, że to mąż Ją pobił.
Co byście zrobili w takiej sytuacji? Jakie podjąć działania, chcę, gdyż boję się, że pewnego razu mąż Ją naprawdę skatuje. Proszę, pomóżcie co robić...?
anna00

Napisano: 15 mar 2016, 15:45

Powinnaś po tym co usłyszałaś jak najprędzej uruchomi procedure Niebieskie Karty. To jest ewidentnie przemoc w rodzinie. Tym bardziej świadkami zdarzeń są dzieci. Kobieta nie musi wyrażać zgody na uruchomienie procedury. dzielnicowy lub inny policjant, który będzie w składzie grupy roboczej będzie monitorował środowisko a to w pewien sposób będzie ochrona dla kobiety i jej dzieci. Poinformuj ja aby w sytuacjach agresji nie bała się wzywac Policji, pamietaj o obdukcji. A jeżeli sparwy zajda za daleko wspólnie z pracownikiem socj. podejmijcie działania zmierzające do odseparowania matki i dzieci od przemocowca. To w takim skrócie. na szybko
Kina

Napisano: 15 mar 2016, 18:54

Kina pisze:Powinnaś po tym co usłyszałaś jak najprędzej uruchomi procedure Niebieskie Karty. To jest ewidentnie przemoc w rodzinie. Tym bardziej świadkami zdarzeń są dzieci. Kobieta nie musi wyrażać zgody na uruchomienie procedury. dzielnicowy lub inny policjant, który będzie w składzie grupy roboczej będzie monitorował środowisko a to w pewien sposób będzie ochrona dla kobiety i jej dzieci. Poinformuj ja aby w sytuacjach agresji nie bała się wzywac Policji, pamietaj o obdukcji. A jeżeli sparwy zajda za daleko wspólnie z pracownikiem socj. podejmijcie działania zmierzające do odseparowania matki i dzieci od przemocowca. To w takim skrócie. na szybko
Zgadzam się z powyższą wypowiedzią.Koniecznie NK, ja zastanowiłabym się poza wszczęciem NK jeszcze nad koniecznością złożenia zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa do prokuratury. Co do niebieskiej karty, musisz ustalić z kierownictwem, czy możesz ją wszcząć- co ośrodek to inna teoria, jedni twierdzą, że asystenci jak najbardziej powinni wypełniać niebieskie karty, inni, że pod żadnym względem.
tr_ar

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x