Hej Wszystkim! Proszę was o poradę. Krok po kroku opisze sytuację:
Mam rodzinę, której niestety za niecały miesiąc mija termin rozpatrzenia sprawy. Problem z rodziną, bo najpierw kobieta złożyła wniosek na siebie i dzieci, nie podając męża do składu, jak twierdzi: nie utrzymuje z gościem kontaktu. Więc tak po 2 tygodniowych próbach dzwonienia pod numer telefonu i braku odzewu , zostało wystosowane wezwanie do uzupełnienia składu rodziny. Wezwanie oczywiście za 1 razem nie odebrane, za drugim odebrane ale dopiero w ostatni dzień w OPS. Jak się okazało moje wysiłki dzwonienia pod numer telefonu poszły na marne bo kobieta przestawiła 2 ostatnie cyfry numeru telefonu to ech podzwonione.
Mając w końcu jej męża w składzie rodziny, został on zweryfikowany w ZUS oraz Ministerstwie Finansów. Dane które uzyskałam to: 3 umowy zlecenia które podlegają utracie (gość nie ma umów, oświadczył to że już tam nie pracuje), 1 umowa o pracę w której pracuje cały czas do nadal.
Zatem dokumenty do utraty tj. tylko pity 11 od gościa z tych 3 umów zlecenie udało się zgromadzić. SUMA PIT-ÓW 11 pokrywa się z danymi z Ministerstwa Finansów.
Ale teraz jest najlepsze: Podczas weryfikacji w ZUS okazało się że gość pracuje na jeszcze 1 umowę zlecenie od 2009r., do nadal. Umowy oczywiście też nie posiada, ale napisał to w oświadczeniu. Problem w tym że nie rozliczył się w Urzędzie Skarbowym z tej pracy, dlaczego to nikt nie wie. Ponoć ktoś go rozliczał, być może się pomylił itd i nie ma pit 11. Na oświadczeniu nie napisał ile miał dochodów w 2014r. z tej pracy bo nie pamieta.
Mam zamiar wystąpić jutro do pracodawcy z tej umowy zlecenie z zapytaniem ile miał dochodów netto za 2014r. Liczę na to, że odpiszą mi w ciągu niecałego miesiąca bo jak nie to nie wiem.. Jakieś pomysły jak przyśpieszyć uzyskanie informacji od pracodawcy?
Teraz pytanie:
- Czy w ogóle bierzecie pod uwagę dochód z firmy z której osoba się nie rozliczyła w US, bo tak jak ten twierdzi, że on nie wie czemu tak wyszło?
- Czy mam brać pod uwagę tylko Empatię tj. Ministerstwo Finansów i nie liczyć im tej pracy z której się nie rozliczyli?
- Jak wy robicie? Proszę o pomoc, bo ze wstępnych wyliczeń będzie w tej sprawie odmowa to i pewnie odwołanie.