Pilna sprawa - proszę o poradę. - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 3 z 3    [ Posty: 29 ]

Napisano: 14 lip 2016, 15:07

Tylko czy ta cała sprawa nie potrwa długo.. zanim moje pismo trafi do US to 2 dni minimum, zanim oni do niego wystosują pismo itd. Ja już wysłałam kobiecie bo to ona jest wnioskodawca zawiadomienie o przedłużeniu terminu. Ostateczny termin do którego mogę działać to 11.08.16 a od 01.07 ide na urlop a mamy dziewczynę, która jest zatrudniona od kwietnia i nie ogarnia tematu.. Owszem chciałabym gościa za to wszystko wrobić.
ala33

Napisano: 15 lip 2016, 6:58

Przecież te 3 miesiące nie są stałe tzn jak wiesz że ci się przedłuży sprawa to piszesz pismo z podstawą KPA o przedłużeniu terminu rozpoznania (czy jakoś tak), poczytaj sobie o tym.
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 15 lip 2016, 8:41

Tylko, że minęło już 3 miesiące i przedłużyłam zawiadomieniem o miesiąc. Dobra pisze jeszcze pismo do Urzędu Skarbowego, niech go ukarają.
ala33

Napisano: 20 sie 2017, 11:52

Witam!

Mam głupią sytuację!

Pani składa wniosek na dzieci. Z racji, że nie ma rozwodu to mąż w składzie rodziny (chociaż Pani ma od niego alimenty z wyroku)
Alimentów mam nie liczyć tylko dochód męża (z którym nie ma kontaktu)

Weryfikuje: Mąż robił (umowa o pracę) od 2016 i do 03.2017 r. Państwo rozliczają się oddzielnie (ale i tak sprawdzałem na dwa sposoby)
Wynik: System informatyczny Ministerstwa Finansów nie zawiera deklaracji podatkowych za 2016 - dotoczy męża

Czy mogę napisać do firmy o duplikat pit 11 za 2016 i świadectwo pracy, a fakt braku rozliczenia w US – mówiąc delikatnie zlekceważyć?

Druga sprawa: jak na złość weryfikując w CWU - wynik: osoba nie posiada uprawnień do świadczeń z opieki zdrowotnej - dotoczy męża

Czyli być może "pije pod mostem" lub robi zagranicą

Co zrobić w sytuacji gdy Pani o mężu mi nic nie oświadczy itd..?
Małopolska/OPS/Sygnity
Ragnar
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 22:32

Napisano: 20 sie 2017, 12:56

czy w nowym okresie macie zamiar weryfikować wszystkich w CWU?
z informacji z ministerstwa wynika, że tylko w sytuacjach wątpliwych.
Nasza gmina jest niewielka i mniej więcej znamy wszystkich i wiemy że mieszkają tutaj. Czy mamy obowiązek tracić czas na kolejną weryfikację?
_Marta
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 27 kwie 2017, 13:02
Zajmuję się: dzśr

Napisano: 20 sie 2017, 13:00

_Marta pisze:czy w nowym okresie macie zamiar weryfikować wszystkich w CWU?
z informacji z ministerstwa wynika, że tylko w sytuacjach wątpliwych.
Nasza gmina jest niewielka i mniej więcej znamy wszystkich i wiemy że mieszkają tutaj. Czy mamy obowiązek tracić czas na kolejną weryfikację?
nasza jest też mała, ale w przypadku opisywanym przeze mnie zdaje mi się, że nie miałem wyjścia więc sprawdziłem (i mam za swoje) :x
Małopolska/OPS/Sygnity
Ragnar
Starszy referent

Napisano: 20 sie 2017, 13:05

Nie ma opcji, że pani nic Ci nie oświadczy o mężu.
Masz możliwość zrobić wezwanie na wyjaśnienie tychże wątpliwości. Nie oświadczy - pozostawisz bez rozpatrzenia.
W CASie były takie wyjaśnienia rozsyłane.
_Marta
Awatar użytkownika
Stażysta

Napisano: 20 sie 2017, 13:08

Ragnar pisze:Pani składa wniosek na dzieci. Z racji, że nie ma rozwodu to mąż w składzie rodziny (chociaż Pani ma od niego alimenty z wyroku)
Alimentów mam nie liczyć tylko dochód męża (z którym nie ma kontaktu)

Weryfikuje: Mąż robił (umowa o pracę) od 2016 i do 03.2017 r. Państwo rozliczają się oddzielnie (ale i tak sprawdzałem na dwa sposoby)
Wynik: System informatyczny Ministerstwa Finansów nie zawiera deklaracji podatkowych za 2016 - dotoczy męża

Czy mogę napisać do firmy o duplikat pit 11 za 2016 i świadectwo pracy, a fakt braku rozliczenia w US – mówiąc delikatnie zlekceważyć?
Mam taką samą osobę :shock:
i też jestem w kropce.
Dlaczego nie liczysz alimentów? (na zdrowy rozum, to jest oczywiste, ale pytam raczej o podstawę prawną).
Nie wiem dlaczego zasądziła alimenty dwa latat temu i do dziś nie bierze rozwodu...
_Marta
Awatar użytkownika
Stażysta

Napisano: 20 sie 2017, 13:38

Art 2

13) osoba samotnie wychowująca dziecko - oznacza to pannę, kawalera, wdowę, wdowca, osobę pozostającą w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osobę rozwiedzioną, chyba że wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem;

16) rodzina - oznacza to odpowiednio następujących członków rodziny: małżonków, rodziców dzieci, opiekuna faktycznego dziecka oraz zamieszkujące wspólnie z tymi osobami, pozostające na ich utrzymaniu dzieci w wieku do ukończenia 25. roku życia

gdyby to była rozwiedziona liczyłby alimenty (skład rodziny wskazuje jakie dochody liczyć)

też nie wiem czemu kobita u nas składająca wnioski się nie rozwiodła
Małopolska/OPS/Sygnity
Ragnar
Starszy referent

Strona 3 z 3    [ Posty: 29 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x