pilne

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
werka

pilne

Post autor: werka »

bardzo proszę o radę nigdy jeszcze tego nie robiłam. Jak postępujecie w sytuacji gdy umiera dłużnik, pozostaje dług niespłacony z FA , trzeba go wygasić w księgowości, robicie to decyzją, jeśli tak to bardzo proszę o wzór takiej decyzji. Bardzo, bardzo proszę księgowość na mnie mocno napiera. Proszę o każdą radę.
Awatar użytkownika
Ewela77
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: pilne

Post autor: Ewela77 »

piszę zwykłe pismo o wygaszenie należności wskazując wysokości zaległości z fa i zaliczki alimentacyjnej, ale wygaszam decyzjami wszystkie decyzje dłużnika o zwrocie należności.
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
werka

dzięki za podpowiedź, a wzór decyzji wygaszającej mógłby ktoś użyczyć , bardzo proszę
werka

czy ktoś mógłby mi jeszcze podpowiedzieć jak to ma wyglądać z tą decyzją wygaszającą decyzje o zwrocie dla dłużnika , na kogo ją wystawić i jak to ma wyglądać bardzo proszę
lila

Post autor: lila »

nie ma tu żadnej decyzji bo niby kto miał by byś jej adresatem ? nieżyjący dłużnik? księgowość tylko wygasza zadłużenie z funduszu alimentacyjnego i tyle. wynika to wprost z ustawy.
werka

wielkie dzięki
.......kasia.......

Post autor: .......kasia....... »

Główny Księgowy OPS
w miejscu
ja znalazłam coś takiego...

W związku ze śmiercią dłużnika alimentacyjnego w dniu xxxx. Akt zgonu Nr xxxxx Urzędu Stanu Cywilnego w xxxx Pana xxxx PESEL xxxxxxx, zm. xxxxxxx. Zgodnie z art. 28 ust. 3 ustawy z dnia 7 września 2007r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (tekst jednolity Dz. U. z 2009r. Nr 1, poz. 7 z późn. zm.) w przypadku śmierci dłużnika alimentacyjnego należności, o których mowa w art. 28 ust. 1 pkt 1, 2 i 4 wygasają.
Wobec powyższego proszę o zdjęcie ze stanu zadłużenia w/w dłużnika alimentacyjnego, kwoty o których mowa w art. 28 ust. 1 pkt 1 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów:
1. powstałej z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego w wysokości xxxx zł
2. xxxxxxxx

Otrzymują:
1. Adresat
2. a/a
ODPOWIEDZ