pilne - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 14 sty 2021, 8:57

Kochani.
Mam taką sytuację. Matka dziecka w ostatnim czasie pije. Wczoraj dziecko zostało zabrane do babci. Prawdopodobnie będzie wydane postanowienie o tymczasowym umieszczeniu dziecka u babci do czasu zakończenia przymusowego leczenia matki. Moje pytanie co w tym przypadku z 500+, zasiłkiem rodzinnym i funduszem alimentacyjnym? Ojciec dziecka przebywa w wiezieniu. Bardzo proszę o jakąś podpowiedź. To pierwszy taki przypadek u nas.
KatarzynaZabka
Stażysta
Od: 04 lut 2020, 15:57
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze, dobry start, KDR, zaświadczenia czyste powietrze, dodatek osłonowy

Napisano: 14 sty 2021, 9:25

KatarzynaZabka pisze:
14 sty 2021, 8:57
Kochani.
Mam taką sytuację. Matka dziecka w ostatnim czasie pije. Wczoraj dziecko zostało zabrane do babci. Prawdopodobnie będzie wydane postanowienie o tymczasowym umieszczeniu dziecka u babci do czasu zakończenia przymusowego leczenia matki. Moje pytanie co w tym przypadku z 500+, zasiłkiem rodzinnym i funduszem alimentacyjnym? Ojciec dziecka przebywa w wiezieniu. Bardzo proszę o jakąś podpowiedź. To pierwszy taki przypadek u nas.
Ja miałam podobną sytuację. Wstrzymałam wypłatę świadczeń na podstawie notatki asystenta rodziny i po uzgodnieniu z kierownikiem. Wstrzymanie to nie zabranie. Wstrzymujesz do czasu wyjaśnienia sytuacji.
mika31
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 lut 2017, 14:32
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 14 sty 2021, 9:30

Dziękuję za odpowiedź.:) A wstrzymać już za styczeń? Dziecko zabrane wczoraj. Wypłaty planujemy na jutro
KatarzynaZabka
Stażysta
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze, dobry start, KDR, zaświadczenia czyste powietrze, dodatek osłonowy

Napisano: 14 sty 2021, 9:53

KatarzynaZabka pisze:
14 sty 2021, 9:30
Dziękuję za odpowiedź.:) A wstrzymać już za styczeń? Dziecko zabrane wczoraj. Wypłaty planujemy na jutro
Ja bym wstrzymała za styczeń, nie ma w tym wypadku żadnej podzielności. Zawsze po wyjaśnieniu sytuacji jak będzie potrzeba możesz ten styczeń wypłacić.
mika31
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 lut 2017, 14:32
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 14 sty 2021, 10:19

Jakie wstrzymanie na notatkę ?? Absolutnie...
Jeżeli będzie tymczasowe umieszczenie to przecież piecza zastępcza i świadczenia nie przysługują. Do tego czasu zmiana formy na rzeczową bo jest marnotrawienie. Można dogadać się z kobietą aby za jej zgodą do czasu rozprawy zmieniła wypłatę na konto Babci.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 14 sty 2021, 14:03

Co w przypadku zmiany formy na rzeczową? Kierownik zleca wywiad środowiskowy? Co dalej? Gdy z wywiadu wyjdzie marnotrawienie zmieniam w systemie na formę rzeczową? Wypłatę potraktować jako czynność materialno-techniczną? Nie zmieniać informacji o przyznaniu świadczenia wychowawczego? Tylko jakieś pismo informujące do wnioskodawcy?
Przepraszam za tyle pytań, ale nie wiemy jak się za to zabrać, a chcemy zrobić w miarę możliwości poprawnie :)
KatarzynaZabka
Stażysta

Napisano: 14 sty 2021, 14:18

Jeżeli asystent w notatce stwierdził marnotrawienie to w mojej opinii nie jest potrzebny wywiad. Do rodzinnego i FA robiłbym decyzją do 500+ po nowemu nie robiłem ale skłaniałbym się też do decyzji.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 14 sty 2021, 14:25

czyli wszczęcie postępowania i dec. zmieniająca? Tylko przecież nie piszemy w sentencji decyzji czy informacji o przyznaniu świadczenia, że płacimy na konto lub do kasy.... Zastanawia mnie czy konieczne są te decyzje :) W jakimś bądź razie
dziękuję pięknie za aktywność i podpowiedź :)
KatarzynaZabka
Stażysta

Napisano: 14 sty 2021, 15:58

Nie wiem czy decyzjami ja napisałem jak ja bym zrobił. U mnie w decyzjach pisze się sposób wypłaty bo kontrola to wyrzuca.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 15 sty 2021, 9:27

Dzięki Szarak.:D
A jeszcze jedno pytanie. Gdyby przyszło postanowienie z sądu to uchylam od momentu gdy dziecko umieszczone u babci? Czy wtedy świadczenie za styczeń się należy? Do połowy miesiąca dziecko było przy matce.
KatarzynaZabka
Stażysta

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem