Dzień dobry. Jestem klientem i proszę o pomoc w zrozumieniu postępowania mojego p. socjalnego.
Od 02.06 pozostaje bez prawa do świadczeń z opieki zdrowotnej. Choruje na nowotwór oraz UkłTŁ od miesiąca mam niewykupione leki przeciwnowotworowe z odpłatnością 100% na ponad 1000 pln i nie otrzymałem skierowania do szpitala ze względu na brak ub. zdrow.
Otrzymałem w dniu 07.06 listem poleconym decyzję odmowną odnośnie PRAWA do świadczeń z opieki zdrowotnej na okres 90 dni.
U Z A S A D N I E N I E tej decyzji:
Odmawiam przyznania prawa do świadczeń opieki zdrowotnej na okres 90 dni, ponieważ takie prawo zostało Panu przyznane decyzją z dnia 23.03.2016r. na okres 90 dni.tj. od 4.03.2016r. do l.06.2016r.
W dniu 30.05.2016r. złożył Pan wniosek o przyznanie świadczeń opieki zdrowotnej na okres 90 dni.
Zgodnie z art.54 ust.7 ustawy o świadczeniach zdrowotnych ,,prawo do świadczeń zdrowotnych przysługuje przez okres 90 dni od dnia określonego w decyzji tj.od dnia złożenia wniosku".
W Pana przypadku, wniosek złożył Pan w dniu 30.05.2016r. czyli w momencie, kiedy obowiązywała jeszcze poprzednia decyzja.
Tak więc brak jest podstaw do wydania kolejnej decyzji.
..Wobec powyższego decyzja jest uzasadniona i dlatego należało orzec jak wyżej.
W dniu 28 czerwca złożyłem wniosek ponownie o ub, do dnia dzisiejszego jestem nieubezpieczony
Czy mógłbym prosić o POMOC i komentarz? Z góry serdecznie dziękuje.
PILNE od 02.06 pozostaje bez ub. zdrowotnego, co robić???
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: PILNE od 02.06 pozostaje bez ub. zdrowotnego, co robić??
Witam
" od dnia złożenie wniosku" no i super tylko prawo trzeba czytać wprost. Skoro Pan miał 1 potwierdzenie do 30 maja to w takim stanie zdrowia podejmuje się od 1 czerwca i w uzasadnieniu decyzji tłumaczy się dlaczego tak" Ośrodek przyznał od ,...gdyż strona posiadała ub zdrowotne do dnia przyznane decyzją z dnia ne..... i koniec pieśni.
Niech pan składa drugi wniosek i to szybko.
" od dnia złożenie wniosku" no i super tylko prawo trzeba czytać wprost. Skoro Pan miał 1 potwierdzenie do 30 maja to w takim stanie zdrowia podejmuje się od 1 czerwca i w uzasadnieniu decyzji tłumaczy się dlaczego tak" Ośrodek przyznał od ,...gdyż strona posiadała ub zdrowotne do dnia przyznane decyzją z dnia ne..... i koniec pieśni.
Niech pan składa drugi wniosek i to szybko.
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Witam, Dziękuję za odpowiedz, ale czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jaśniej, wniosek odmowny z 30 mają sporządziłem po uzyskaniu inf. od pracownika socjalnego jak ma być "sformułowany", aby koniecznie zachować "ciągłość" ub. zdrowotnego, z tytułu na stan zdrowia i uzyskałem od pracownika socjalnego inf, że na pewno nowe ubezp. będzie obowiązywało od 02.czerwca. Czy w tym przypadku nie należało orzec wygaśnięcia/uchylenie poprzedniej decyzji lub po prostu ubezpieczyć od 02 czerwca na 88/90 dni.
Ponowie wniosek złożyłem w dniu 28 czerwca, gdy lekarz zauważył że go nie posiadam, tylko że do dnia dzisiejszego czekam i mam niewykupione leki przeciwnowotworowe na 100% po 398pln za opakowanie.
Ponowie wniosek złożyłem w dniu 28 czerwca, gdy lekarz zauważył że go nie posiadam, tylko że do dnia dzisiejszego czekam i mam niewykupione leki przeciwnowotworowe na 100% po 398pln za opakowanie.
No niestety my na forum złotej recepty nie wystawimy proszę zapytać w swoim ośrodku
Wniosek należało złożyć po ustaniu poprzedniego prawa do ubezpieczenia zdrowotnego. A może warto by było ubezpieczyć się w Urzędzie Pracy lub przy najbliższym z członków rodziny ? wtedy miałby Pan ciągłość ubezpieczenia bez takich obaw.
nie bardzo rozumiem przy takim schorzeniu nie ma orzeczenia o niepełnosprawności i zasiłku stałego przy którym można opłacać składki zdrowotne
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Wniosek o ustalenie stopnia niepełnosprawności złożyłem w miesiącu maju 2016-inf. dacie komisji jeszcze nie mam, jestem osobą samotną.
W dniu 28 czerwca złożyłem wniosek ponownie o ubezpieczenie i w dniu dzisiejszym odebrałem decyzję,
iż z art 2 ust 2 ust 1, pkt 2, art 7 ust 2 i art 54 ust 1,2,3,4 oraz ust 7 pkt 1 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych:
potwierdzam prawo do świadczeń z opieki zdrowotnej w okresie od:
04.07.2016 na okres 90 dni.
Mam natomiast pytanie - w dalszym ciągu w eWUŚ świecę się na "czerwono" i dziś Pani w przychodni powiedziała, że muszę podpisać tzw. "oświadczenie NFZ", - taka sytuacja może mi utrudnić dostęp do niektórych usług.
Co mam zrobić, żeby w eWUŚ świecić się na "zielono"?
Czy mógłbym prosić o POMOC i komentarz?
Z góry serdecznie dziękuje wszystkim Państwa za zainteresowanie. Pozdrawiam
W dniu 28 czerwca złożyłem wniosek ponownie o ubezpieczenie i w dniu dzisiejszym odebrałem decyzję,
iż z art 2 ust 2 ust 1, pkt 2, art 7 ust 2 i art 54 ust 1,2,3,4 oraz ust 7 pkt 1 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych:
potwierdzam prawo do świadczeń z opieki zdrowotnej w okresie od:
04.07.2016 na okres 90 dni.
Mam natomiast pytanie - w dalszym ciągu w eWUŚ świecę się na "czerwono" i dziś Pani w przychodni powiedziała, że muszę podpisać tzw. "oświadczenie NFZ", - taka sytuacja może mi utrudnić dostęp do niektórych usług.
Co mam zrobić, żeby w eWUŚ świecić się na "zielono"?
Czy mógłbym prosić o POMOC i komentarz?
Z góry serdecznie dziękuje wszystkim Państwa za zainteresowanie. Pozdrawiam
należy okazywać się otrzymaną decyzję przychodnie mogą ją sobie skserować, świeci sie na czerwono bo najprawdopodobniej NFZ nie otrzymał jeszcze decyzji przyznajacej 

Oprócz PILNE od 02.06 pozostaje bez ub. zdrowotnego, co robić??? - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Płatnik - pomocy
ubezpieczenie ze środków publicznych
odszkodowanie
zasiłek stały, pilne proszę
Pytanie o nowe wywiadu cz. 8 i 9 dla SR/500+
Szukam szkolenia z Archiwizacji!!!!!
co miesiąc umowa zlecenie - jak liczyć
Wchodzą elektroniczne wywiady środowiskowe!
dps bez zgody
Art 7.....pilne
nakaz doprowadzenia przez Policję
grażyna
Co z tym ZUS-em?
Składki na ubezpieczenie zdrowotne a zasiłek stały
gospodarka finansowa OPS
apel do ministra