PILNE!!! Opiekun prawny a wynagrodzenie - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 30 mar 2015, 14:27

Mam taką sytuację, że osoba jest ubezwłasnowolniona całkowicie i ma ustanowionego opiekuna prawnego. Osoba mieszka na ternie mojej gminy zaś opiekun mieszka na terenie innej gminy. Opiekun ma przyznane przez Sąd wynagrodzenie za sprawowanie opieki i tu mam wątpliwość - który Ośrodek powinien wypłacać w/w wynagrodzenie. Mój bo na naszym terenie mieszka osoba czy ten, pod który podlega opiekun prawny (zaznaczam, że biorę pod uwagę art. 101 u.o.p.s.). Jeśli ktoś miał taki przypadek bardzo proszę o pomoc.
Z góry dziękuję.
Aldona

Napisano: 30 mar 2015, 16:04

Wynagrodzenie płaci ośrodek gdzie mieszka opiekun prawny osoby ubezwłasnowolnionej.
amber

Napisano: 31 mar 2015, 13:25

Dodam, że miejscem zamieszkania osoby ubezwłasnowolnionej całkowicie jest zawsze miejsce zamieszkania jej opiekuna prawnego.
Wynika to z art. 27 Kodeksu cywilnego, który wskazuje, że miejscem zamieszkania osoby pozostającej pod opieką jest miejsce zamieszkania opiekuna
kokoshaglava
Stażysta
Od: 25 maja 2011, 23:20
Zajmuję się: PS

Napisano: 31 mar 2015, 14:08

Wypłaca ten ośrodek, na terenie którego mieszka opiekun prawny/kurator. W przypadku, gdyby opiekun wystąpił o umieszczenie w dps, to też płaci gmina, w której mieszka opiekun.
Allllli

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x