PILNE Pytanie - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 08 paź 2015, 7:39

Witam,
mam bardzo pilne pytanie które mnie w ostatnim czasie nurtuje a z którym spotkałam się po raz pierwszy od kiedy pracuje w swoim zawodzie. Otóż powiedzcie mi kto faktycznie powinien pochować mieszkańca całkowicie ubezwłasnowolnionego umieszczonego w DPS. Czy obowiązek ten spoczywa na opiekunie prawnym( były pracownik DPS), rodzinie która chce się tym zająć czy na DPS? Co zrobić jeżeli opiekun prawny raz wyraża zgodę żeby pochówkiem zajęła się rodzina a raz odgraża się że ze zleci to DPS. Zaznaczam, że mieszkaniec jest na zasiłku stałym więc DPS ani opiekun prawny nie będą mogli ubiegać się o zasiłek pogrzebowy jedynie rodzina gdyż osoba która chciałaby zająć się pochówkiem pracuje i z jej składek będzie mogła ubiegać się o zasiłek pogrzebowy. Czy spotkaliście się z takimi sytuacjami i jak sobie z nimi poradziliście. Czy posiadacie może jakies wytyczne poparte przepisami do których być może ja nie dotarłam. Bardzo proszę o pomoc.
prac. soc DPS

Napisano: 08 paź 2015, 9:28

nAJMNIEJ DO POWIEDZENIA MA W TEJ KWESTII opiekun prawny. z chwilą śmierci podopiecznego wygasają jego uprawnienia z tyt. opieki prawnej, natomiast aby móc przed śmiercią zadysponować sprawami dotyczącymi kwestii ważnych dla podopiecznego (miejsce pochówku jest bez wątpienia ważną sprawą) powinien mieć zgodę sądu rodzinnego i oparcie się na jego dyspozycji bez takiej zgody jest bezpodstawne. W takiej sytuacji należałoby się odnieść raczej do ustawy o cmentarzach i chowaniu zmarłych art. 10 pkt 1 gdzie wskazano komu przysługuje prawo do chowania zmarłych. Jeżeli nie ma osób uprawnionych, pozostaje to w gestii domu pomocy (gminy). co do kosztów pogrzebu to jeżeli nie ma osób uprawnionych do zasiłku pogrzebowego, będą obciążąć masę spadkową (należy dochodzić ich zwrotu). Jest też praktykowane, że koszty te ponosi gmina (jako zadanie własne gminy o charakterze obowiązkowym) i to ona dochodzi zwrotu środków z masy spadkowej.
al.a

Napisano: 12 paź 2015, 13:28

Opiekun prawny również może wystąpić o zasiłek pogrzebowy:
https://www.infor.pl/akt-prawny/DZU.2014 ... ustaw.html
112

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x