Pisemna rezygnazja ze stypendium - jak postępujecie

Wybrane tematy:
przeliczenie dochodów Skład rodziny od kiedy wliczać członka rodziny pismo z kuratorium o wkładach własnych Stypendia szkolne, zmiana kryterium dochodowego Wzór decyzji Wypłata zasiłku szkolnego
ODPOWIEDZ
Nowa_94
Praktykant
Zajmuję się: Referent ds. dodatków mieszkaniowych i Karty Dużej Rodziny
Kontakt:

Pisemna rezygnazja ze stypendium - jak postępujecie

Post autor: Nowa_94 »

Wiem, ze temat nieraz był poruszany na forum, ale nie wiem czy dobrze interpretuję:

Pani złożyła wniosek o przyznanie stypendium we wrześniu, na podstawie którego przyznano dzieciom świadczenie na okres wrzesień-czerwiec. Przyniosła faktury za okres wrzesień-grudzień, wypłacono pieniądze za te miesiące. W kwietniu po otrzymaniu dotacji wydajemy u nas decyzje zmieniające na styczeń-czerwiec, wypłaty w dwóch transzach (styczeń-marzec, kwiecień-czerwiec). W przypadku tej Pani nie robiłam decyzji zmieniającej, ani też nie wypłacałam pieniędzy, bo poinformowała mnie o polepszeniu sytuacji materialnej w rodzinie, nie zbierała żadnych faktur i zadeklarowała złożenie pisemnej rezygnacji z prawa do stypendium od stycznia, którą to (mimo wielu próśb) złożyła dopiero wczoraj.

Czy w przypadku pisemnej rezygnacji ze stypendium umieszczam to pismo w aktach i czekam na wygaszenie decyzji czy wstrzymuję prawo do stypendium od stycznia czy je cofam? Są różne interpretacje, to moje pierwsze kroki w stypendiach, nie byłam na żadnym szkoleniu i nie chcę narobić bigosu :|
m_alaczek
Stażysta
Zajmuję się: ST/DM
Kontakt:

Re: Pisemna rezygnazja ze stypendium - jak postępujecie

Post autor: m_alaczek »

A nie wystarczy pismo informujące klientkę, że nie ma przesłanek do zmiany decyzji z uwagi na zmianę dochodu? Sądzę, że w oświadczeniu o rezygnacji z prawa do stypendium napisała, z jakiego powodu, a że oświadczenie ma moc, to je wykorzystaj.
Pan Ciszewski twierdzi, że w takich przypadkach decyzja odmawiająca prawa do stypendium od stycznia też nie będzie wadliwa (wydanie 2014).
monique
Praktykant
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Re: Pisemna rezygnazja ze stypendium - jak postępujecie

Post autor: monique »

Teoria: każde pismo strony powinno wiązać się z wszczęciem postępowania i jego zakończeniem, sprawach pomocy materialnej wydaje się decyzje(art.90n 1) w zależności od sytuacji - jeśli skutek na przyszłość wstrzymanie prawa, jeśli wstecz cofnięcie prawa.
Praktyka: ponieważ strona złożyła pismo o rezygnacji ze stypendium założyłabym że chce aby zostało wszczęte postępowanie i wydana odpowiednia decyzja. Pomijam wtedy zawiadomienie o wszczęciu i wydaję decyzję posiłkując się 155 kpa. Zakładam że w piśmie strona określiła od kiedy chce zrezygnować.
ODPOWIEDZ