pismo z ministerstwa - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 29 maja 2014, 9:35

Super wykładnia dla ciężko myślących. Nic dodać, nic ująć.
Gość

Napisano: 29 maja 2014, 9:40

niunia pisze:
Gość pisze:Proszę bardzo również o pismo z Ministerstwa w sprawie zaprzestania gospodarstwa rolnego [email protected]
Uległa(e)ś psychozie strachu przed jakimś pismem Ministerstwa. Gdyby coś takiego było, już dawno było by zamieszczone na stronach Ministerstwa. Ty również dała(e)ś się podpuścić. A gdyby nawet było, czego byś w nim oczekiwał(a)?
Definicja KRUS, dot. zaprzestania prowadzenia/pracy gosp.rolnego, odnosi się do przypadku ubiegania się o świadczenie emerytalne lub rentowe przez rolnika/domownika. Rolnik, aby otrzymać w całości np.emeryturę, rzeczywiście musi pozbyć się gosp.rolnego(sprzedaż, dzierżawa min.10 lat, darowizna), dokładniej zaprzestać działalności rolniczej. Nie ma to nic wspólnego z ZDO czy ŚP. Mniemam, że znasz ustawę z dnia 4 kwietnia. Jest w niej zawarty Art.3pkt1., definiujący pojęcie rolnika/małżonka/domownika dla tej ustawy. Czyli ubezpieczonego w KRUS, starającego się o ZDO. Zauważ, że rolnikiem wg ustawy o ubezpieczeniu rolników, jest właściciel 50 ha i właściciel 1,1 ha. Ale składki do KRUS opłaca tylko ten z 1,1ha. Dlatego wprowadzono ten zapis. Skoro rolnik miałby być nie ubezpieczony w KRUS, w jakim celu miałby składać oświadczenie o zaprzestaniu??? A co będzie w przypadku, gdy ten biedny rolnik pozbędzie się gospodarstwa, o zgrozo zgodnie z sugestią pracownika OPS? Czy ZDO jest przyznawane dożywotnio? Jest duże prawdopodobieństwo, że podopieczny opuści ten świat wcześniej. On w wieku emerytalnym, nie będzie spełniał warunków do otrzymania świadczenia w KRUS, bo mu brakuje np.3 lata składek. Co wtedy, ma sobie kupić nowe gospodarstwo i ubezpieczyć się w KRUS na brakujące składki??? Można by dalej dawać przykłady, sprzeczności i bzdur jakie są wymyślane na tym forum, ale myślę, że jak ktoś ma trochę oleju w głowie, to i te przemyśli i zrozumie o co tu chodzi z tymi rolnikami w ustawie o ZDO. Jestem pewna, że należysz do inteligentnych osobników i więcej nie będziesz skamlać o przesłanie czegoś, co nie istnieje. Najpierw przeczytać, potem przemyśleć zapisy w ustawie i wtedy na pewno nie dasz się nikomu podpuścić. Czego Ci życzę w owocnej pracy w ......... (moja tajemnica) Pozdrawiam.
P.s. zadaj sobie trudu i znajdź na tym forum link do wypowiedzi z posiedzenia komisji sejmowej, m.in. współautora ustawy o ZDO i autora Art.3. Wyjaśnione są tam wszystkie wątpliwości co ma na myśli ustawodawca wprowadzając zapis o rolnikach ubiegających się o ZDO.
też się po tym podpisuję :!:
Kati@

Napisano: 29 maja 2014, 9:43

ja też poproszę [email protected] dziękuje ****
ewelina30

Napisano: 29 maja 2014, 9:49

ewelina30 pisze:ja też poproszę [email protected] dziękuje ****
Proszę :https://pl.wikipedia.org/wiki/Niepe%C5%8 ... niu_lekkim
Gość

Strona 3 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]