Pismo z ZUS o kontroli zwolnień lekarskich

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
ODPOWIEDZ
pawel.w
Starszy referent
Zajmuję się: PS/ŚW/ŚR/FA/ itd.
Kontakt:

Pismo z ZUS o kontroli zwolnień lekarskich

Post autor: pawel.w »

Czy otrzymaliście w styczniu 2019 r. pismo z ZUS dotyczące:
kontroli prawidłowości wykorzystania zwolnień lekarskich od pracy, w którym to zwracają się do nas o przekazywanie do nich co miesiąc informacji o przeprowadzonych kontrolach Pracowników OPS, którzy są na L4 wg przesłanego formularza.

Powołują się w tym piśmie na art.68 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa.
Czy zamierzacie im te dane przesyłać bo czytałem na internecie, że nie ma obecnie takiego przepisu aby im te dane przekazywać.
Co o tym myślicie ?
mm102
Referent
Zajmuję się: kadry
Kontakt:

Re: Pismo z ZUS o kontroli zwolnień lekarskich

Post autor: mm102 »

dzwoniłam do ZUSU i odpowiedzieli, że sprawozdanie wysyłamy w momencie przeprowadzonej kontroli wg uznania. Jak pracodawca nie kontroluje to nic nie wysyła. Nie ma przymusu.
D3C
Stażysta
Zajmuję się: ...
Kontakt:

Post autor: D3C »

Zdecydowaliśmy, iż nie wysyłamy, ponadto forma wysyłki łamie przepisy o ochronie danych osobowych.
nike0097
Praktykant
Zajmuję się: DS
Kontakt:

Post autor: nike0097 »

Również otrzymaliśmy pismo, wysyłanie raportów jest dobrowolne, nie będziemy im nic wysyłać i bez tego mam dużo pracy.
ODPOWIEDZ