PIT- internet
PIT- internet
do tej pory przesyłaliśmy PIT 11 i PIT 4 R papierowo w poz. 170 podpisywaliśmy sie ręcznie. Mam teraz pytanie czy przesyłając PIT- y droga elektroniczna poz 170 czyli podpis płatnika powinien być uzupełniony czy dopiero podczas przetwarzania danych i użyciu podpisu kwalifikowanego deklaracje będą podpisane a na wydruku puste pole. Jak to u was wyglada??
Re: PIT- internet
Nie mam pojęcia.
My też zawsze wysyłaliśmy wersję papierową.
Ale uświadomcie mnie proszę, jest wymóg wysyłania PIT drogą elektroniczną??
Chyba coś przegapiłam....
My też zawsze wysyłaliśmy wersję papierową.
Ale uświadomcie mnie proszę, jest wymóg wysyłania PIT drogą elektroniczną??
Chyba coś przegapiłam....
PIT-11 za 2014 r. bez bezpiecznego e-podpisu
Ministerstwo Finansów umożliwi przesyłanie kolejnych deklaracji i podań bez konieczności stosowania bezpiecznego podpisu elektronicznego. Bez e-podpisu płatnicy złożą m.in. informację PIT-11 już za 2014 r.
Zobacz porady dotyczące PIT>>>
Resort finansów opublikował projekt nowelizacji rozporządzenia w sprawie sposobu przesyłania deklaracji i podań oraz rodzajów podpisu elektronicznego, którymi powinny być opatrzone. Rozszerzono w nim wykaz deklaracji i podań, które mogą być przesyłane bez konieczności stosowania bezpiecznego podpisu elektronicznego o następujące deklaracje oraz podania:
1. składane przez podatników podatku od czynności cywilnoprawnych oraz podatników podatku od spadków i darowizn: PCC-3/A, SD-3, SD-3/A, SD-Z2,
2. składane przez płatników podatku dochodowego od osób fizycznych: PIT-4R, PIT-8AR, PIT-8C, PIT-11, IFT-1/IFT-1R, IFT-3/IFT-3R oraz PIT-40.
Wymienione deklaracje oraz podania będą mogli składać wyłącznie podatnicy albo płatnicy będący osobami fizycznymi. Natomiast osoby prawne i jednostki niemające osobowości prawnej, tak jak dotychczas, mogą składać powyższe deklaracje opatrując je bezpiecznym podpisem elektronicznym.
Warto dodać, że płatnicy podatku dochodowego od osób fizycznych będą mogli przesyłać deklaracje PIT-8AR, PIT-8C, PIT-11, IFT-1/IFT-1R, IFT-3/IFT-3R oraz PIT-40 bez bezpiecznego e-podpisu w zakresie uzyskanych przychodów, dochodów lub poniesionych strat od dnia 1 stycznia 2014 roku.
Ministerstwo Finansów umożliwi przesyłanie kolejnych deklaracji i podań bez konieczności stosowania bezpiecznego podpisu elektronicznego. Bez e-podpisu płatnicy złożą m.in. informację PIT-11 już za 2014 r.
Zobacz porady dotyczące PIT>>>
Resort finansów opublikował projekt nowelizacji rozporządzenia w sprawie sposobu przesyłania deklaracji i podań oraz rodzajów podpisu elektronicznego, którymi powinny być opatrzone. Rozszerzono w nim wykaz deklaracji i podań, które mogą być przesyłane bez konieczności stosowania bezpiecznego podpisu elektronicznego o następujące deklaracje oraz podania:
1. składane przez podatników podatku od czynności cywilnoprawnych oraz podatników podatku od spadków i darowizn: PCC-3/A, SD-3, SD-3/A, SD-Z2,
2. składane przez płatników podatku dochodowego od osób fizycznych: PIT-4R, PIT-8AR, PIT-8C, PIT-11, IFT-1/IFT-1R, IFT-3/IFT-3R oraz PIT-40.
Wymienione deklaracje oraz podania będą mogli składać wyłącznie podatnicy albo płatnicy będący osobami fizycznymi. Natomiast osoby prawne i jednostki niemające osobowości prawnej, tak jak dotychczas, mogą składać powyższe deklaracje opatrując je bezpiecznym podpisem elektronicznym.
Warto dodać, że płatnicy podatku dochodowego od osób fizycznych będą mogli przesyłać deklaracje PIT-8AR, PIT-8C, PIT-11, IFT-1/IFT-1R, IFT-3/IFT-3R oraz PIT-40 bez bezpiecznego e-podpisu w zakresie uzyskanych przychodów, dochodów lub poniesionych strat od dnia 1 stycznia 2014 roku.
Ja wysyłałam elektronicznie i posługiwałam sie podpisem elektronicznym który mam do płatnika.
Tylko trzeba w US złozyć upoważnienie do wysyłki
Tylko trzeba w US złozyć upoważnienie do wysyłki
w jaki sposób przesyłasz te dokumenty macie jakiś specjalny program zainstalowany jak to wygląda. do tej pory wysyłaliśmy papierowo wiec zastanawiamy się jak to teraz ma wyglądać?
Wysyłałam z programu płacowego mam COMARCH OPTIMA. Wszystko szło bez problemu na drugi dzień odebrałam potwierdzenia tez za pośrednictwem programu płacowego.
Oprócz PIT- internet - Księgowość przeczytaj również:
tabele mazowieckie
aaa1
karty parkingowe
test
koszty obsługi KDR
Wydatki niewygasające-Proszę o pomoc
13 POKL
RB-UN i RB-UZ
koszty obsługi
dobry program finansowo-księgowy dla OPS
zakup komputerów