płace w Domach Dziecka
Re: płace w Domach Dziecka
zosiu zgadzam się jestem starszym wychowawcą a ostatnio mamy nowego jest młodszym ja mam 6 lat stażu i zarabiamy tyle samo?! niestety jeżeli nie będzie odgórnych to walcz na poziomie dyrektoskim a dyrektor mi mówi nie musze być pana dyrektorem i idź pan do starosty a kontakt z dzięćmi nie ważny lepiej jak ktoś nowy przyjdzie to troche czasu minie zanim zacznie przychodzić z pretensjami i tak to wygląda na poziomie samorządu staram się dobrze pracować ale coraz mniej mi to wychodzi niestety
Niestety moi państwo, bardzo szybko malutkimi kroczkami nadchodzi koniec karty nauczyciela w placówkach opiekuńczo-wychowawczych. Radze szybko się z tym pogodzic.
Nie miejcie złudzeń , że karta zostanie w placówkach chyba że wierzycie w cuda.Śmieszne są dla mnie argumenty typu , że jak będzie brak KN to odejdą bardziej doświadczeni wychowawcy. A ja się pytam gdzie odejdą? Nigdzie nie odejdą będą pracowac jak pracowali tylko dłużej i za mniejsze pieniądze.A nawet gdyby to nie ma doświadczonych wychowawców na KP? Są , policzcie sobie od kiedy do placówek są przyjmowane osoby na KP.
Do Trika
Tak kolego tak będzie właśnie z karcianymi albo przechodzicie na KP a jak nie to ŻEGNAM.
Nie miejcie złudzeń , że karta zostanie w placówkach chyba że wierzycie w cuda.Śmieszne są dla mnie argumenty typu , że jak będzie brak KN to odejdą bardziej doświadczeni wychowawcy. A ja się pytam gdzie odejdą? Nigdzie nie odejdą będą pracowac jak pracowali tylko dłużej i za mniejsze pieniądze.A nawet gdyby to nie ma doświadczonych wychowawców na KP? Są , policzcie sobie od kiedy do placówek są przyjmowane osoby na KP.
Do Trika
Tak kolego tak będzie właśnie z karcianymi albo przechodzicie na KP a jak nie to ŻEGNAM.
W dużych miastach najbardziej doświadczeni z wysokimi kwalifikacjami i uprawnieniami znajdą pracę w placówkach MEN.
Policzyłem sobie od kiedy w placówkach opikuńczo-wychowawczych zatrudnia się wych w oparciu o kodeks pracy.
Od 1 I 2004. zatrudnia się pracowników pedagogicznych (także np. pedagogów, psychologów,) w oparciu o KP. Czy osoba z 6 letnim stażem to już osoba bardzo doświadczona - nie sądze. Ministerstwo lansuje pogląd, że czterdziestogodzinny kontakt wychowawcy z dzieckiem pozwala na osiąganie sukcesów wychowawczych - jeżeli tez tak uważasz - to gratuluję. Ja uważam, że do pracy z dzieckiem w ramach projektowanych zmian o pozyskanie kompetentnych, doświadczonych pracowników pedagogicznych będzie niezmiernie trudno.
Od 1 I 2004. zatrudnia się pracowników pedagogicznych (także np. pedagogów, psychologów,) w oparciu o KP. Czy osoba z 6 letnim stażem to już osoba bardzo doświadczona - nie sądze. Ministerstwo lansuje pogląd, że czterdziestogodzinny kontakt wychowawcy z dzieckiem pozwala na osiąganie sukcesów wychowawczych - jeżeli tez tak uważasz - to gratuluję. Ja uważam, że do pracy z dzieckiem w ramach projektowanych zmian o pozyskanie kompetentnych, doświadczonych pracowników pedagogicznych będzie niezmiernie trudno.
Adamie to według ciebie ,żeby by doświadczonym wychowawcą to ile trzeba przepracowac 10, 15 , 20 lat, jest tego jakiś wyznacznik. Nie uważam, że 40 godzinny tydzień pracy w placówce to coś dobrego ale taka jet rzeczywistośc i prostu przestałem się łudzic że będzie lepiej. Dla nauczycieli zawsze się znajdą pieniądze a dla nas będą złudne nadzieje. A co do pozyskiwania kompetentnych , doświadczonych pracowników to myślisz , że komuś z polityków na tym zależy, oni to maja gdzieś.
Dodaj do tego sobie fakt bezrobocia, ludzie będą pracowac bo muszą za coś zyc. Mają kredyty, rodziny na utrzymaniu. Jestes w błędzie jeśli myślisz, że będzie cięśko pozyskac doświadczonych pracowników pedagogicznych, nie jeśtesmy inżynierami, informatykami o których trudno. Pedagogów jest dużo a placówek mało. Owszem każdy ma wybór , możesz zawsze jechac do holandii i ogórki zbierac albo pójsc na budowę cegły nosic ale nie wmówisz mi, że ktoś ktoś ma ponad 20 lat pracy w placówce i będzie zbliżał się pod 50 będzie wybrzydzał a tacy według ciebie są doświadczeni. Uważasz , że oni pójdą na budowy, pojadą do holandii pomidory zbierac to albo jesteś naiwny albo masz nikły kontakt z rzecywistościa. Bądźmy realistami. Bo optymista przestałem by już jakiś czas temu.
Dodaj do tego sobie fakt bezrobocia, ludzie będą pracowac bo muszą za coś zyc. Mają kredyty, rodziny na utrzymaniu. Jestes w błędzie jeśli myślisz, że będzie cięśko pozyskac doświadczonych pracowników pedagogicznych, nie jeśtesmy inżynierami, informatykami o których trudno. Pedagogów jest dużo a placówek mało. Owszem każdy ma wybór , możesz zawsze jechac do holandii i ogórki zbierac albo pójsc na budowę cegły nosic ale nie wmówisz mi, że ktoś ktoś ma ponad 20 lat pracy w placówce i będzie zbliżał się pod 50 będzie wybrzydzał a tacy według ciebie są doświadczeni. Uważasz , że oni pójdą na budowy, pojadą do holandii pomidory zbierac to albo jesteś naiwny albo masz nikły kontakt z rzecywistościa. Bądźmy realistami. Bo optymista przestałem by już jakiś czas temu.
Zawiszo
Na barykadach walka trwa. Ja jestem prostak jak mnie tu jedna nazwała i nijak nie mogę pojąć czemu ci z KP aż się ślinią na myśl, że nie będzie w placówkach KN i wszyscy będą mieć tak źle jak oni. Czemu nie walczą o coś wręcz przeciwnego? Dlaczego czekają jak bydło prowadzone na rzeż? Dlaczego?
Na barykadach walka trwa. Ja jestem prostak jak mnie tu jedna nazwała i nijak nie mogę pojąć czemu ci z KP aż się ślinią na myśl, że nie będzie w placówkach KN i wszyscy będą mieć tak źle jak oni. Czemu nie walczą o coś wręcz przeciwnego? Dlaczego czekają jak bydło prowadzone na rzeż? Dlaczego?
Już ci odpowiadam bo jest częśc osób z KN , którzy myślą tak jak ty i chcą walczyc o to aby było dobrze zarówno dla tych z KN jak i z KP. Ale większości tak naprawdę zależy tylko aby zachowac kartę nauczyciela i nic więcej. U mnie w placówce tez pracują osoby na KN i to widac , że chodzi im tylko o to by czasem im nie zabrac a to czy KP będzie miało lepiej to dla nich sprawa drugorzędna. Przez tyle lat nikomu nie przeszkadzało ,że ludzie pracują na KP, dopiero groźba zabrania KN zmobilizowała co nie których do walki. A ja się pytam walczycie o swoje czy o nasze?
Triku jak już będziesz na KP to chętnie wskażesz mi drogę jak nie byc prowadzonym bydłem na rzeź jak Cie dyrektor odeśle do starosty a starosta do dyrektora jak poznasz te realia powiatowe i nic nie bedziesz miał zagwarantowane odgórnie to wtedy pogadamy a na razie nie wiesz o czym mówisz a pamiętaj to nie jest zawiść tylko życie wy bronicie swoich przywilejów ok ale nie odbieraj mi prawa walki o lepsze warunki niestety związane z utratą waszych przywilejów Zawisza zgadzam się z Tobą
Tylko skąd to przekonanie, że jak nam zabiorą to wam się polepszy?
Trik, tego nie wie nikt. Jednakże, ustawa z dnia 27.06.2003r. o zmianie ustawy o systemie oświaty oraz o zmianie niektórych innych ustaw, narusza zasady równego traktowania i sprawiedliwości społecznej, które gwarantuje swym obywatelom KONSTYTUCJA RZECZYPOSPOLITEJ POLSKI.
Kiedy wchodziła w życie mieliście Nas w nosie i nadal macie!!!
Kiedy wchodziła w życie mieliście Nas w nosie i nadal macie!!!
Oprócz płace w Domach Dziecka - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
Wejście w życie nowej ustawy
dodatek za dojazd do pracy
miejsca w placówce
nie ukończona szkoła
Nowa ustawa o wspieraniu rodziny itd
pracownik socjalny lub aspirant pracy socjalnej lub specjalista do pracy z rodziną
wolne miejsca
zarobki w Młodzieżowym Osrodku Wychowawczym
Dokumenty
rdzdzielenie rodzeństwa
rdzdzielenie rodzeństwa
Praca w szczególnym charakterze.
Reforma!!!!!
Pogotowie Opiekuńcze
AWANS PRACOWNIKA SOCJALNEGO
zarobki młodszego wychowawcy w DDz.