placówka dla nieletnich matek z dzieckiem - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 28 sty 2015, 8:11

Witam
U mnie w Zespole jest pomysł utworzenia dodatkowej placówki dla nieletnich matek z dzieckiem. Czy Waszym zdaniem jest duże "zapotrzebowanie" na tego typu placówki? Czy w Waszych powiatach macie problem z umieszczeniem matek i ich dzieci w odpowiednich placówkach? Czy ewentualnie szukacie w innych rejonach? Bardzo proszę o Wasze zdanie na ten temat.

Grześ z pomorskiego
Grzegorz KON

Napisano: 28 sty 2015, 13:39

Witam.
Nie wiem jak u ciebie, ale u nas, choć takiego przypadku nie mamy, to gdyby zdążył się, nieletnim matka i dziecko zostają u nas....
Takie słychać odgórne deklaracje.. Dyrekcji.
A co, oddamy i będziemy płacić.?
Tak to u nas widzą.
mmariusz

Napisano: 28 sty 2015, 21:29

U nas dopiero co dwie urodziły i są z dziećmi w placówce. Przepisy mówią, że ciąża nie jest powodem do zmiany placówki i umieszczenia nieletniej w innej placówce
Kika65

Napisano: 28 sty 2015, 23:03

tak. przepisy tak mówią a życie swoje. nie wiem jak będzie u nas. ale przy naszych niektórych podopiecznych-mam na myśli tych z ustawy o nieletnich to może być całkiem 'fajnie"-czyli niebezpiecznie dla maluszków.taka placówka to może być pomysł, choć koszty nie małe dla powiatu. jak jednak pomyślę o tych maluchach wśród zdemoralizowanych albo oddzielanych od matek bo nie ma miejsca dla nich- to chyba jest to rozwiązanie. słyszałam, że młodocianych matek jest coraz więcej. ciekawe jak rozwiążą to u nas. dopóki nie ma problemu dopóki nie ma sprawy.
pozdrawiam
Ala15

Napisano: 29 sty 2015, 18:48

Koszty utworzenia takiej placówki są ogromne, a tak naprawdę to nie wiadomo ile takich przypadków będzie. Od kiedy pracuję (prawie 30 lat) te dwa przypadki były pierwsze. Poza tym istnieją takie placówki jak dom samotnej matki i ewentualnie tam może przebywać wychowanka z dzieckiem
Kika65

Napisano: 29 sty 2015, 21:12

nie koniecznie jak się ma bazę. a umieszczenie w domu matki samotnej właśnie skrytykował rzecznik praw dziecka twierdząc jak szkodzące jest to dla obu dzieciaków (matce i dziecku) i się z nim zgadzam. z 30 letnim stażem pracy w domu dziecka powinien mój przedmówca znać jakie skutki na przyszłość i niebezpieczne jest to dla małoletniej matki która już raz oderwana ze swego środowiska, wiążąc się z nowym ponownie odchodzi i to jeszcze z "bagażem" i odpowiedzialnością za swoje dziecko będąc jeszcze sama dzieckiem. według mnie słusznie jest stanowisko rzecznika. pozdrawiam ala
ddm

Napisano: 30 sty 2015, 14:52

dlatego nasze wychowanki są ze swoimi dziećmi u nas w placówce, a nie w domu samotnej matki. Osobiście uważam, że tak jest najlepiej i nie ma potrzeby tworzenia nowej instytucji na taki sam model jak dom samotnej matki
kika65

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x