placówka specjalistyczno-terapeutyczna - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 03 gru 2012, 12:46

Poszukuję miejsca w placówce specjalistyczno-terapeutycznej dla dziewczynki, która ma orzeczenie o potrzebie nauczania specjalnego. Uczy się w ośrodku szkolno-wychowawczym i nie chce chodzić do szkoły. Matka sobie nie radzi. Sąd wydał postanowienie o placówce specjalistyczno-terapeutycznej. Gdzie taką znaleźć. Pomóżcie
~Małgorzata

Napisano: 04 gru 2012, 0:14

Może być trudno znaleźć taką placówkę, bo takie raczej jeszcze nie powstały. Do końca roku placówki mogą działać w oparciu o przepisy z pomocy społecznej, a w nich był inny podział placówek. Takie dzieci na czas rozstrzygnięcia przyjmowały placówki interwencyjne lub socjalizacyjne, przy czym dzieci, jeśli była taka potrzeba i było to zasadne mogły uczyć się np. w specjalnych ośrodkach szkolno-wychowawczych, a jeśli problemy były poważniejsze i występowały objawy lub zagrożenie demoralizacją, to mogły czasowo być umieszczone w młodzieżowych ośrodkach socjoterapii. Poza tym czy jest sens upierać się przy takim rozstrzygnięciu sądu, które nie może być zrealizowane? Proponuję porozumieć się z placówką funkcjonującą na Waszym teremie lub na innym, posiadającą wolne miejsce, ustalenie ścieżki postępowania wobec dziewczynki i zaproponowanie Waszego rozwiazania Sądowi z prośbą o zmianę treści postanowienia z uwagi na niemożność jego wykonania.
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 04 gru 2012, 10:15

Dzięki. Do Sądu już dwa razy pisałam i rozmawiałam z sędzią. Ostatnio wczoraj. Myślę, że udała mi się przekonać.
~Małgorzata

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x