Nie ma takich placówek Kto niby i na jakiej podstawie miałby określać które dzieci miałyby tam trafić? Tym bardziej nie wiadomo kto miałby być w nich zatrudniony
No i dlaczego dziecko miałoby być (w zapewne drogiej) placówce specjalistycznej, skoro można go trzymać do pełnoletności w tanim \"nibydomu\", a jak coś nie wyjdzie to zawsze można go umieścić w placówce specjalnej podległej pod MEN - tak jest taniej i lepiej
Terapeuta - tak (cokolwiek to oznacza, bo nie ma jednoznacznych wymogów kto może być \"terapeutą\")
Pomoc wychowawcy, psychiatra - jak ktoś czuje taka potrzebę i ma na to pieniądze... ale nie musi
ta tez jest juz 14osobowa i istnieje jako jedna z kilku placówek przy domu dziecka.a wiesz może Fasolo czy dla wychowanków takiej placówki koszty utrzymania sa takie jak w domu dziecka czy może powinny byc wieksze?jaką kadre planujecie zatrudniac ?
ja zatrudniać nie mogę bo nie jestem dyrektorem . koszt utrzymania będzie jeśli chodzi o budynek będzie mniejszy ponieważ to domek ale jeśli doliczy się koszty utrzymania dziecka ( w tym zatrudnienie specjalisty), sprzęt, wychodzi prawie tyle samo co w domu dziecka , a u nas jest 3600zl na dziecko, u nas władze są przychylne . jeśli chodzi o pracowników to po 2014 dwóch wychowawców przejdzie do tej placówki z dodatkowym wykształceniem po studium terapeutów w gdańsku, jeśli chodzi o dodatkowych pracowników to napweno będą przyjęte osoby z uprawnieniami które dają szerszy wachlarz \"usług\",nie potrafię powiedzieć jakie to będą na dzień dzisiejszy , bo nasz dyr dopiero jest na początku organizacji tego , ja i koleżanka mamy pomóc mu w organizacji tego pomysłu, ale zaznaczam ze władze (starostwo ) jest przychylne.
jeśli o mnie chodzi to powinno być stworzone w takiej placówce np: zajęcia rewalidacyjno-wychowawcze dla dzieci głęboko niepełnosprawnych, upośledzonych, zajęcia z muzykoterapii, rehabilitacja dla dzieci niepełnosprawnych, zajęcia z arteterapii, zajęcia w zakresie terapii ruchem , sportu i rekreacji oraz gimnastyki korekcyjnej , logopedii, wsparcie pedagogiczne- pedagog terapeuta w zakresie dysleksji i dysortografii, pomoc psychologiczna w postaci indywidualnych i grupowych terapii, doradztwo zawodowe- tworzenie ścieżek zawodowych (dla starszych ) wybór szkoły i zawodu odpowiedniego dla osoby(dziecka ) niepełnosprawnego.