PLAN POMOCY DZIECKU - piecza zastepcza - Stare tematy

Strona 1 z 8    [ Posty: 74 ]

Napisano: 10 mar 2012, 20:50

Zadania:

Do zadań koordynatora rodzinnej pieczy zastępczej, będzie należeć w szczególności:

1) udzielanie pomocy rodzinom zastępczym i prowadzącym rodzinne domy dziecka w realizacji zadań wynikających z pieczy zastępczej;

2) przygotowanie, we współpracy z asystentem rodziny i odpowiednio rodziną zastępczą lub prowadzącym rodzinny dom dziecka, planu pomocy dziecku ( ten punkt też brzmi ciekawie, co na to OPS-y?)

3) pomoc rodzinom zastępczym oraz prowadzącym rodzinne domy dziecka w nawiązaniu wzajemnego kontaktu, w szczególności przez organizowanie grup wsparcia;

4) zapewnianie rodzinom zastępczym oraz prowadzącym rodzinne domy dziecka dostępu do specjalistycznej pomocy dla dzieci, w tym psychologicznej, reedukacyjnej i rehabilitacyjnej;

5) organizowanie opieki nad dzieckiem, w przypadku gdy rodzina zastępcza niezawodowa, rodzina zastępcza zawodowa albo prowadzący rodzinny dom dziecka okresowo nie może sprawować opieki, w szczególności z powodów zdrowotnych lub losowych albo zaplanowanego wypoczynku;

6) zgłaszanie do ośrodków adopcyjnych informacji o dzieciach z uregulowaną sytuacją prawną, w celu poszukiwania dla nich rodzin przysposabiających. W przypadku nie wywiązywania się z tego zadania może zostać z nim zostać rozwiązany stosunek pracy lub umowa oświadczenie usług, bez zachowania okresu wypowiedzenia( to jest ciekawy punkt)

7) udzielanie wsparcia pełnoletnim wychowankom rodzinnych form pieczy zastępczej;

8) przedstawianie corocznego sprawozdania z efektów pracy organizatorowi rodzinnej pieczy zastępczej.

Koordynator rodzinnej pieczy zastępczej będzie mógł mieć pod opieką łącznie nie więcej niż 15 rodzin zastępczych zawodowych, rodzin zastępczych niezawodowych lub rodzinnych domów dziecka ( to jest nadal aktualne)
Do powyższych zadań trzeba stworzyć plan pomocy dziecku umieszczonem,u w r.z.
~Family Placement Worker- koordy

Napisano: 10 mar 2012, 21:51

Plan pomocy dziecku od czego zacząć?powinno się tak naprawdę napisać go we współpracy z asystentem rodziny,no ale cóż na taką współpracę większośc z nas nie może liczyć.
Moja propozycja jest taka:
I. Dane dotyczace dziecka:(imie i nazwisko,data i miejsce urodzenia,pesel,adres zameldowania lub pobytu,na jakiej podstawie zostalo umieszczone w r.z.,jakie były przyczyny umieszcz. dz. w r.z.)kontakty dziecka z matką- więź emocjonalna( czy dz. chce kontaktów z matką)
II.sytuacja zdrowotna dziecka:( poradnia zdrowia,karta szczepien,przebyte choroby, \'w przypadku dziecka niepełnosp.-orzeczenie wyd. na okres do...,,czy dz.wymaga konsult. lekarskich..itd.
III Rodzina biologiczna dziecka:
a)matka biologiczna:( dane dotyczace matki- imie i naz., adres zam, władza rodzicielska( pozbawiona, ograniczona, zawieszona),alimenty( dobrowolne, sądowe,egzekucja komorn.),zatrudnienie-miejce pracy,bezrobotna-zarejest.w PUP,kontakty matki z dzieckiem( jak często, na jakiej zasadzie- postanowienie sądu,chce kontaktów z dzieckiem
b)ojciec biologiczny:( dane dotyczace ojca- imie i naz., adres zam, władza rodzicielska( pozbawiona, ograniczona, zawieszona),alimenty( dobrowolne, sądowe,egzekucja komorn.),zatrudnienie-miejce pracy,bezrobotny-zarejest.w PUP,kontakty matki z dzieckiem( jak często, na jakiej zasadzie- postanowienie sądu,chce kontaktów z dzieckiem
c) rodzeństwo dziecka:( dane dot. rodzeństwa,kontakty z rodzenstwem,odwiedziny,relacje..itd.
d)inne osobymajace związek z dzieckiem np.dziadkowie,osoby bliskie dziecku,czy utrzymują z nim kontakty?)
IV. Edukacja dziecka ( szkoła,klasa,kontakty z nauczycielami,rówieśnikami,przebieg nauki szkolenej,osiągane wyniki w nauce, problemy szkolne( jeżeli tak to jakie,pomoc ze strony pedagoga, specjalisty-jeżeli wymaga),
V. zainteresowania dziecka (czym się interesuje,pasje,osiagniecia jezeli tak to jakie..itd.)
co dalej? jeszcze sie zastanawiam i czekam na podpowiedzi od Was:)Można to także napisac w tabelce .

Koordynator na podstawie rozmowy z dzieckiem i rodzicami zastępczymi musi podjąć działania i wyznaczyć cele.
Pozdrawiam i czekam na Wasze propozycje

Napisano: 11 mar 2012, 13:22

Witam! Jestem p.o. koordynatora w pcpr i jak narazie próbuję ogarnąć co i jak... bardzo mi się podoba Twój pomysł na plan pomocy dziecku... ja narazie napisałam do szkół i przedszkoli, gdzie mamy dzieci z rodzin zastępczych i czekam na opinie, na podstawie tego będę miała więcej informacji niż tylko te, które podają rodziny.. jeśli będziesz mieć ochotę coś się dowiedzieć to podaję maila: [email protected], jak opracuję sobie swój plan to mogę przesłać :D
~marysia

Napisano: 11 mar 2012, 23:05

Liczba rodzin z którymi ma pracowac koordynator to chyba 30 a nie 15,zapisane w nowelizacji do ustawy,chyba ze cos sie znowu zmieniło.
~femi

Napisano: 12 mar 2012, 0:32

na dzień dzisiejszy jest to 15 rodzin ( ale i tak wiekszość koordynatorów ma 30 a nawet więcej) owszem w nowelizacji zapisane jest 30, ale jeszcze nowelizacja nie weszła w życie,nic mi o tym nie wiadomo, a może ty coś wiesz /femi/?, pozdro...!

Napisano: 12 mar 2012, 15:17

Family wszystko ok ale to moim zdaniem tylko niezbędna diagnoza- punkt wyjścia przy każdym punkcie dodałabym działania jakie twoim zdaniem należy podjąc i kto ma to robić. Np dziecko chce kontaktów z rodzicami piszesz, żeby umożliwić, ale jednocześnie ustalasz, że rodzina zastępcza nie chce żeby to było w ich domu, szukasz innego miejsca np PCPR itp
~marynia

Napisano: 14 mar 2012, 16:13

witam.
§ 15. 1. Niezwłocznie po sporządzeniu diagnozy, o której mowa w § 14, wychowawca kierujący procesem wychowawczym dziecka, we współpracy z asystentem rodziny prowadzącym pracę z rodziną dziecka, opracowuje plan pomocy dziecku.

2. Opracowując plan pomocy dziecku, stosownie do okoliczności, rozwoju psychicznego i fizycznego, stanu zdrowia i stopnia dojrzałości dziecka, uwzględnia się zdanie dziecka.

3. W planie pomocy dziecku:

1) określa się cele i działania krótkoterminowe i długoterminowe, uwzględniając w szczególności wiek dziecka, jego możliwości psychofizyczne, sytuację rodzinną i przebieg procesu przygotowania dziecka do usamodzielnienia;

2) wyznacza się cel pracy z dzieckiem, uwzględniający powrót dziecka do rodziny, umieszczenie dziecka w rodzinie przysposabiającej, umieszczenie dziecka w rodzinie zastępczej lub przygotowanie dziecka do usamodzielnienia.

piszecie o tym planie pomocy dziecku? jesli tak, to jest to chyba zadanie placówki opiekunczo wychowawczej i wychowawców, a nie asystenta rodziny czy osrodka pomocy społecznej.
~mario

Napisano: 06 sie 2012, 15:14

witam, czy ktoś posiada opracowany plan pomocy dziecku?
~koordynator

Napisano: 14 sie 2012, 14:37

hej, ja zaczynam się teraz interesować i powoli zastanawiam sie jak to napisać. Może ktoś mi przesłać przykładowy plan na mojego maila: [email protected]
~Łukasz

Napisano: 23 wrz 2012, 14:01

Hej.Muszę stworzyć plan pomocy dziecku. Czy ktoś ma już opracowany ? Bardzo proszę o kontakt. [email protected]
~Gosia

Strona 1 z 8    [ Posty: 74 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x