po kontroli zwrot - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 4    [ Posty: 38 ]

Napisano: 11 paź 2016, 14:12

Witam
Miałam kontrolę specjalnego zasiłku opiekuńczego. Osoba zarejestrowana w PUP (opiekun - żona) orzeczenie (osoby wymagającej opieki - męża) od połowy kwietnia. Zona składa wniosek 30 maja. Ja wydaje decyzję 12 czerwca. Osoba z tą decyzją idzie do PUP który wyrejestrowuje ją z datą wydania mojej decyzji nie z datą przyznania świadczenia (CZYLI OD 12 CZERWCA). Po kontroli okres od połowy kwietnia do 11 czerwca do zwrotu z powodu błędnego przyznania świadczenia z winy pracownika. Osoba bezrobotna zarejestrowana w PUP NIE MA PRAWA DO SPECJALNEGO ZASIŁKU OPIEKUŃCZEGO.
Pozdrawiam
Życzę miłej pracy.
gopsik08

Napisano: 11 paź 2016, 14:16

jakie województwo?
asiakt

Napisano: 11 paź 2016, 14:20

mazowieckie
gopsik08

Napisano: 11 paź 2016, 14:57

A co jeżeli PUP na terenie dolnośląskiego wyrejestrował osobę z datą orzeczenia - czyli od połowy kwietnia?
Też kontrola zarządzałaby zwrotu?
DOLNOŚLĄSKIE

Napisano: 11 paź 2016, 15:08

wg. mnie jest to zasadne

u nas osoby były informowane że powinny wyrejestrować się z PUP i świadczenie będzie przyznawane od dnia następującego po wyrejestrowaniu
wiedzma
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 21 sty 2016, 23:07
Zajmuję się:

Napisano: 11 paź 2016, 15:11

brak podstaw do żądania zwrotu. kontrola niech se wrzuci na luz.
Robisz pismo do SKO w celu unieważnienia decyzji. SKO odmawia unieważnienia decyzji, wysyłasz to do UM i pijesz kawę.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 11 paź 2016, 20:41

Kontrola spowodowala ze zaczelam się zastanawiac jak to mozliwe ze w pracujac na podstawie tych samych przepisòw u jednych jest ok inni maja do zwrotu. Nie pracuje długo w Ops ten przypadek wydawal mi sie oczywisty osoba ma orzeczenie o znacznym stopniu niepelnosprawnosci opiekun co Prawda jest w pup ale w Naszej ustawie nie ma zapisu ze osobie bedacej w Pup nie mozna przyznac specjalnego zasiłku opiekuńczego a jednak dowiedzialam sie ze "popełnilam przestepstwo" I przyznalam swiadczenie. Jest to moja ewidentna wina I to ja jako pracownik mam to zwrocic. Elmer jesli mozesz to podpowiedz jak to pisemko o uniewaznieniu decyzji mialoby wygladac. I bardzo dziekuje za zainteresowanie.
gopsik08

Napisano: 12 paź 2016, 7:35

u mnie pup wyrejestrowuje od daty przyznania świadczenia
zresztą sama mam u siebie druki pup ( bo płacę zasiłki dla bezrobotnych ) i tam wpisywali że chcą od daty przyznania świadczenia - do tego ksero decyzji i słałam i tak ich wyrejestrowywali
gasiak

Napisano: 12 paź 2016, 7:50

gopsik - chyba kontrolującego mocno pogięło. To, że nie zna ustawy to jedno, ale domaganie się zwrotu od pracownika to kryminał.
Art. 30. ust. 2. Za nienależnie pobrane świadczenia rodzinne uważa się:
4) świadczenia rodzinne przyznane na podstawie decyzji, której następnie stwierdzono nieważność z powodu jej wydania bez podstawy prawnej lub z rażącym naruszeniem prawa albo świadczenie rodzinne przyznane na podstawie decyzji, która została następnie uchylona w wyniku wznowienia postępowania i osobie odmówiono prawa do świadczenia rodzinnego;

KPA:
Art. 156. § 1. Organ administracji publicznej stwierdza nieważność decyzji, która:
2) wydana została bez podstawy prawnej lub z rażącym naruszeniem prawa;

Zaznaczam z góry, że SKO nie unieważni decyzji (szereg wyroków sądowych jest na to, że zrobiłaś dobrze). Kontrola niech się wypcha i doszkoli. Kompromitują się.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 12 paź 2016, 8:51

art. 2 ust. 1 pkt 2 lit.j ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy zgodnie z tym art. nasz PUP wyrejestrowuje od dnia przyznania świadczenia a nie od dnia wydania decyzji przyznającej świadczenie
Długopis

Strona 1 z 4    [ Posty: 38 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x