po kontroli zwrot - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 4    [ Posty: 38 ]

Napisano: 12 paź 2016, 9:09

Kontrola nie żadnego uprawnienia do orzekania o żądaniu zwrotu w takim przypadku. Decyzja na podstawie której przyznane zostało świadczenie korzysta z domniemania legalności i prawidłowości. Jak kontrola uważa że jest inaczej, niech sama pisze wniosek do SKO o stwierdzenie nieważności. Nie oddawaj żadnej kasy. ;)
Strefan

Napisano: 12 paź 2016, 10:30

hmmm
teraz tak sobie myślę
nie było czasami jakieś komunikatu w tej sprawie z ministerstwa ?
bo coś mi się kojarzy, że coś było na ten temat, że rejestracja w pup nie ma wpływu na szo śp zdo
gasiak

Napisano: 12 paź 2016, 10:51

Chyba nawet zmienili po czasie ustawę o ZDO w tej kwestii. Był tam trochę niejasny przepis, że fakt zarejestrowania w PUP nie ma wpływu na prawo do świadczenia od wejścia ustawy, za to nie było niczego o okresach przed jej wejściem. W jakiejś nowelizacji USR planowali to zmienić, tak że zarejestrowanie nie ma wpływu w ogóle. A SP/SZO/ZDO to są świadczenia tożsame. Zresztą wyroków jest na pęczki, a w naszej ustawie o tym nie ma słowa, są za to odpowiednie przepisy w ustawie o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy pozwalające wyrejestrować wstecz osobę bezrobotną - i to jest normalna praktyka. Mało tego, są przypadki przyznania świadczenia osobie pobierającej zasiłek dla bezrobotnych, po których PUP uchylał po prostu prawo do zasiłku, a strona zwracała kasę. Żądanie zwrotu od pracownika to jakiś absurd, nie ma przepisów pozwalających na takie fanaberie. Niedouczeni kontrolujący to jest naprawdę dramat. :roll:
Ostatnio zmieniony 12 paź 2016, 10:53 przez Iks, łącznie zmieniany 1 raz.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 12 paź 2016, 10:52

były dwa sprzeczne komunikaty ministerstwa w takich sprawach. dzieliło ich parę lat. Ten nowszy była za przyznawaniem
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 01 gru 2016, 19:39

Witam poszłam za radą i wystąpiłam do SKO o stwierdzenie nieważności decyzji Sko nie znalazło podstaw do rozpatrzenie mojego wniosku bo powyższa decyzja nie była wydana z rażącym naruszeniem prawa tylko jest kwestia interpretacji (bycie w pup a prawo do szo)
gopsik08

Napisano: 01 gru 2016, 19:45

Zalecenia pokontrolne nakazują mi zwrot w ciągu dwóch tygodni kwoty wypłaconej co mam zrobić jeśli mam to pismo z sko jak odpowiedzieć na zalecenia.Prosze o pomoc.
gopsik08

Napisano: 01 gru 2016, 19:53

Po prostu napisz, że organ wyższej instancji, czyli SKO, nie znalazł podstaw do stwierdzenia nieważności decyzji i tym samym żądanie zwrotu jest bezpodstawne.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 01 gru 2016, 20:02

Dziękuje za pomoc. Muszę jutro napisać odpowiedz i dać do zaakceptowania wójtowi bo po przeczytaniu zaleceń pokontrolnych nie był szczęśliwy ze będzie zwrot.
gopsik08

Napisano: 02 gru 2016, 9:58

No to SKO przyznało Ci rację.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 02 gru 2016, 22:16

Ale jaja...
W takim przypadku chcą oddawania kasy?! To chyba żart! SKO wyjaśniło, że decyzja jest wydana zgodnie z prawem i tyle. Mogłaś pokazać kontrolującym wyrok NSA, to by im przeszło. Ja zawsze powołuję się na niego w uzasadnieniu i przyznaję nawet pobierającym zasiłek (I OSK 56/14):
Wskazać trzeba też, iż ustawodawca wprowadzając od dnia 1 stycznia 2013 r. specjalny zasiłek opiekuńczy, w art. 16a ust. 8 ustawy enumeratywnie określił podmioty, którym specjalny zasiłek pielęgnacyjny nie przysługuje. Wydaje się zatem, że gdyby wolą ustawodawcy był zamiar pozbawienia osób bezrobotnych zarejestrowanych w urzędach pracy i posiadających status osoby bezrobotnej możliwości ubiegania się o to świadczenie, to z pewnością wskazałby to wprost we wskazanym wyżej przepisie. Należy zatem przyjąć, że tak jak w przypadku świadczenia pielęgnacyjnego, tak samo w odniesieniu do specjalnego zasiłku opiekuńczego, osoba zarejestrowana w urzędzie pracy ma prawo ubiegać się o przyznanie tego świadczenia. Dodatkowym potwierdzeniem tego stanowiska jest analiza przepisu art. 2 ust. 1 pkt 2 lit. j/ ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, z którego jasno wynika, że [dopiero] uzyskanie prawa do specjalnego zasiłku opiekuńczego pozbawia osobę zarejestrowaną jako bezrobotna tego statusu, a w konsekwencji pozbawia taką osobę uzyskania za pośrednictwem urzędu pracy zatrudnienia (innej pracy zarobkowej). Sytuację taką, w ocenie Naczelnego Sądu Administracyjnego, należy utożsamić z pojęciem "rezygnacji z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej", użytym w art. 16a ust. 1 ustawy. Należy mieć bowiem na uwadze to, że skutki wyłączenia możliwości uzyskania zatrudnienia za pośrednictwem urzędu pracy i skutki podjęcia samodzielnej decyzji o rezygnacji z zatrudnienia, z uwagi na konieczność sprawowania stałej opieki nad osobą niepełnosprawną, są w istocie takie same – oznacza to bowiem, że dana osoba nie wykonuje pracy zawodowej, gdyż czas ten poświęca opiece nad osobą niepełnosprawną.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Strona 2 z 4    [ Posty: 38 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x