Po wyroku TK z 21 X o sygnaturze K 38/13 - Świadczenia rodzinne

Strona 6 z 8    [ Posty: 72 ]

Napisano: 22 paź 2014, 9:46

m&m
Art. 17 ust. 1b musi zostać w jakiś sposób zmieniony, bo osoby opiekujące się osobą dorosłą są w tej chwili różnie traktowani zależnie od daty powstania niepełnosprawności, a to jest niezgodne z konstytucją jak orzekł Trybunał.
mops2

Napisano: 22 paź 2014, 10:30

Tzn. tak - przyjrzałem się temu i to jest tylko jakaś notatka na stronie TK - to nie są cytaty z samego wyroku. Sentencja wyroku brzmi, że art. 17 ust. 1b jest niezgodny ale żeby wiedzieć cokolwiek, trzeba czekać na publikację całości.
mops2 pisze:są w tej chwili różnie traktowani zależnie od daty powstania niepełnosprawności
No tak, są tacy którzy załapali się na świadczenie bo ich podopieczni (nawet ich rodzice) są niepełnosprawni od urodzenia. Czyli to ma być tak, żeby wszyscy opiekunowie starszych mieli równą chujnię. Wyprowadzam się do Czech...
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 22 paź 2014, 10:55

Iks pisze:Tzn. tak - przyjrzałem się temu i to jest tylko jakaś notatka na stronie TK - to nie są cytaty z samego wyroku. Sentencja wyroku brzmi, że art. 17 ust. 1b jest niezgodny ale żeby wiedzieć cokolwiek, trzeba czekać na publikację całości.
mops2 pisze:są w tej chwili różnie traktowani zależnie od daty powstania niepełnosprawności
No tak, są tacy którzy załapali się na świadczenie bo ich podopieczni (nawet ich rodzice) są niepełnosprawni od urodzenia. Czyli to ma być tak, żeby wszyscy opiekunowie starszych mieli równą chujnię. Wyprowadzam się do Czech...
Ale jak tłumaczył zubik, to jak niepełnosprawnosć rodzica powstała przed 18 rokiem życia, to jego opiekunowi dziecku będzie przysługiwało śp. A nie będzie przysługiwało tylko na tych, którzy zostali niepełnosprawni po 18 roku zycia.
m&m

Napisano: 22 paź 2014, 10:59

I dalej będziemy mieli sytuację, ze samodzielne dorosłe dziecko będzie miało finansowaną opiekę z budzetu państwa nawet w kwocie najnizszej krajowej, a całkowicie niezdolny do samodzielnej egzystencji rzucony zostanie na pastwę losu.
m&m

Napisano: 22 paź 2014, 11:18

mops2 pisze:m&m
Art. 17 ust. 1b musi zostać w jakiś sposób zmieniony, bo osoby opiekujące się osobą dorosłą są w tej chwili różnie traktowani zależnie od daty powstania niepełnosprawności, a to jest niezgodne z konstytucją jak orzekł Trybunał.
Rzeczywiscie , ale to tylko kwestia uchylenia pkt 2. Chociaz znając upodobanie naszego ustawodawstwa do wolnej amerykanki nie zdziwiłabym sie, gdyby ten punkt pozostawili.

Ale ale.
Mamy częśc normy uznanej za niekonstytucyjną, gdyz róznicuje opiekunów dorosłych niepełnosprawnych. Cześc tej normy nie została uchylona, tylko dalej obowiązuje i dalej ich róznicuje.
Nie wydaje sie wam, że powołując sie na niekonstytucyjność obowiązującej normy można by sie starac o śp. Oczywiscie jego przyznanie nie będzie mozliwe w osrodku, ani w SKo, ale w sądzie , który w takich przypadkach powinien kierować sie dążeniem do zagwarantowania maksymalnego przestrzegania konstytucji juz tak. Uchylenie tego punktu przez trybunał pozbawiło by wnioskodawcę takiej mozliwosci, ale jego pozostawienie daje szansę. Tylko wszystko zalezy od podejścia sądu.
m&m

Napisano: 22 paź 2014, 11:50

Który pkt 2 masz na myśli?
mops2

Napisano: 22 paź 2014, 12:03

ustawa
https://www.lex.pl/du-akt/-/akt/dz-u-2013-1456

o czym mówi art. 17 ust 1b
1b.Świadczenie pielęgnacyjne przysługuje, jeżeli niepełnosprawność osoby wymagającej opieki powstała:
1)nie później niż do ukończenia 18. roku życia lub
2)w trakcie nauki w szkole lub w szkole wyższej, jednak nie później niż do ukończenia 25. roku życia.
czyli jak jest częściowo niekonstytucyjny to nic to nie daję, ośrodek może stosować dalej ten artykuł?

i jak teraz będzie w odmowie na ŚP? powodem jest niespełnienie przesłanki w art. 17 ust 1b mówiącej, że niepełnosprawność osoby wymagającej opieki powstała (...) i co dalej nic, zero?
delta

Napisano: 22 paź 2014, 12:06

ale tylko ta przesłanka różnicuje opiekunów, ja nie widzę podstaw aby odmawiać ŚP opiekunom dorosłym ponieważ spełniają wszystkie przesłanki a kryterium wieku jest niekonstytucyjne w części no ale W JAKIEJ CZĘŚCI? w takiej które różnicuje
delta

Napisano: 23 paź 2014, 16:27

To ja w takim razie złożę wniosek o wznowienie postępowania jak wyrok K 38/13 zostanie opublikowany. Mam ZDO ale uważam, że powinienem mieć świadczenie w równej kwocie skoro niekonstytucyjne jest kryterium wieku. Mimo, że nic z tego nie będzie, ciekawy jestem jak wypowie się mój WSA. Zapewne nikt nie podejmie żadnych działań aby do TK trafił projekt zasiłku dla opiekuna.
ko2

Napisano: 23 paź 2014, 16:38

Kiedy dojdzie do rozpatrywania przez sąd, będą pewnie obowiązywały juz nowe przepisy. A w tym przypadku składanie wniosku o wznowienie postępowania nie przysługuje i to ci napisze twoje wsa, jezeli w ogóle będziesz miał szanse skarżyc jakąkolwiek decyzję.
m&m

Strona 6 z 8    [ Posty: 72 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x