Może dlatego, ze stwierdził o częściowej jego niekonstytucyjnosci, w zakresie w jakim dzieli dorosłych niepełnosprawnych. Tylko że on jak dzielił tak dalej będzie dzielił w zaleznosci o0d wieku powstania niepełnosprawności. Także jego orzeczenie to pic na wodę. Zwykłe zatwierdzenie obecnych podziałów, żeby nikt nie mógł ich negować.Iks pisze:Nie wiem jak Trybunał może stwierdzić, że przepis jest niekonstytucyjny, oraz jednocześnie, że zostaje w mocy. To wynika z samej konstytucji - jak jest niekonstytucyjny to wypada z obiegu.
Na to wychodzim&m pisze:Także jego orzeczenie to pic na wodę.
A z czego ci wyszedł taki podział?Gość pisze:Czyli dokona się podział na trzy grupy opiekunów.
Opiekunów dzieci do osiemnastego roku życia i tu pozostanie bez zmian.
Opiekunów dorosłych niepełnosprawnych, których podopieczni uzyskali prawo do wypracowanych emerytur.
Oraz wyodrębnią trzecią grupę, opiekunów dzieci, których dzieci już osiągnęły pełnoletność oraz osób niepełnosprawnych w wieku produkcyjnym, którzy jeszcze nie zdążyły wypracować sobie prawa do renty ze względu na młody wiek, albo te wypracowane renty są niskie.
W naszym upolitycznionym kraju wszystko jest mozliwe. Nawet czynienie dalszego bezprawia przez sam trybunał konstytucyjny.Iks pisze:
Na to wychodziNie czytałem wyroku - widziałem tylko na stronie TK pod informacją, że artykuł 17 coś tam jest niezgodny - jak jest niezgodny to wypada. W życiu bym nie pomyślał, że jak jest niezgodny to zostaje.
To pokaz te wyroki.olik pisze:Twój mózg iks wypada z obiegu jak wciąż nie wiesz. Jak można taki skutek wyroku TK wprowadzić, wskazał właśnie wczoraj TK w uzasadnieniu wyroku i jego skutków.
Dziesiątki wyroków TK było z takim właśnie skutkiem, polegającym na tym, że przepis niekonstytucyjny obowiązuje przez jakiś czas wskazany przez TK do czasu uchwalenia nowych przepisów - tu TK wskazał, że bez zbędnej zwłoki te przepisy należy uchwalić a do tego czasu art. 17 ust. 1b obowiązuje i tyle.
https://trybunal.gov.pl/rozprawy/komunik ... nacyjnego/mops2 pisze:Gdzie Wy widzicie uzasadnienie wyroku?