Hej, może ktoś podpowie. Mam Panią, która pobiera śp na swoją córkę. W grudniu skończyła 60 lat. Może składać wniosek o emeryturę, jednak zadzwoniła z pytaniem co ma robić bo wchodzi w wiek emerytalny ale woli korzystać dalej z śp. Podpowiedzcie czy dalej mogę jej wypłacać śp bo tak woli i wtedy nie składa wniosku do zus o emeryturę ? Czy ma jednak obowiązek złożenia wniosku do Zus i wtedy wybierać korzystniejsze świadczenie, czy jednak można to pominąć i dalej jej wypłacać śp wg jej życzenia a wtedy nie składa wniosku o emeryturę. Wybaczcie ale to pierwsza moja taka sytuacja jeżeli świadczeniobiorca ma już wiek uprawniający do emerytury a chce dalej pobierać śp. Jeszcze nie dzwoniłam do zus, wole się upewnić u nas bo nie wiem co robić ze styczniową wypłatą. Może ktoś miał taki przypadek. Z góry dzięki za pomoc
świadczenie nie przysługuje jeśli ma ustalone prawo do emerytury. tutaj nie ma.
a obowiązku nie masz żeby ubiegać się o emeryturę. więc wydaje mi się że można wypłacać.
a jeśli petentka złoży i dostanie emeryturę jest zobowiązana zgłosić, wtedy uchylasz świadczenie pielęgnacyjne. i gdyby zawiesiła prawo do emerytury już przyznanej dajesz decyzje odmowną, odwołuje się a sko przyznaje.
Przeszukaj forum --- juz była dyskusja na ten temat.
Od 01.01.2022r. obowiązuje przepis, że rodzic opiekujący się niepełnosprawnym dzieckiem , pobierający świadczenie pielęgnacyjne jeżeli złoży wniosek do ZUS o ustalenie emerytury to ma możliwość wyboru świadczenia korzystniejszego.Jeżeli zaznaczy we wniosku emerytalnym , że pobiera św. piel. to ZUS po naliczeniu a przed wypłatą zapyta ją które świadczenie wybiera. ZUS powiadomi OPS o przyznaniu emerytury jeżeli rozpocznie wypłacanie.
A swoją drogą emerytura to prawo a nie obowiązek.Jeżeli nie chce się z niego korzystać to nie trzeba.
jak pobiera SP i teraz składa wniosek o emeryturę to we wniosku o emeryture musi zaznaczyc, ze jest uprawniona do SP. ZUS ustali jej prawo do emerytury a jesli wysokość emerytury bedzie niższa niż kwota SP, to zgodnie z przepisami ZUSowskimi - przysługuje SP a nasz art. o tym,że SP nie przysługuje jesli jest ustalone prawo do emerytury - nie ma zastosowania . Nie wiem tylko czy wtedy płaca te emeryture czy zawieszają