Dłużnik przebywa we ZK. Ma zadłużenie z poprzednich lat i zwrócił się z wnioskiem o umorzenie zaległości.
i teraz nie wiem co zrobić, bo podaje, że jest w trudnej sytuacji zdrowotnej i materialnej. niewiem jak mam to sprawdzić.
Oczywistym jest, iż zobowiązania z tytułu wypłaconych osobie uprawnionej świadczeń z funduszu alimentacyjnego nie może Pan w chwili obecnej uregulować, bowiem przebywa w areszcie, gdzie nie może znaleźć odpłatnego zatrudnienia, jednak taka sytuacja nie jest wynikiem warunków obiektywnych.
Umorzenie należności z przyczyny pobytu w areszcie śledczym czyniłoby martwą regulację o obowiązku zwrotu przez dłużnika alimentacyjnego organowi właściwemu świadczeń wypłaconych z funduszu alimentacyjnego. Sytuacja życiowa zobowiązanego mogłaby powodować umorzenie należności tylko w przypadku, gdyby była wyjątkowa, w sposób istotny różniąca się od sytuacji innych zobowiązanych.
i dajej : "Mając powyższe na względzie w ocenie Organu nie zachodzą przesłanki uzasadniające umorzenie, zgodnie z art. 30 ust. 2 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, należności z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego otrzymanych przez osobę uprawnioną... , gdyż w przyszłości może Pan dysponować środkami finansowymi, które pozwolą na spłatę powyższych zobowiązań... "
i czy mogę w piśmie do dłużnika zwrócić sie z zapytaniem ze proszę o opisanie sytuacji zdrowotnej i przesłanie ewentualnej dokumentacji medycznej potwierdzające ewentualne choroby