Podręcznik interpretacje - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 23 lut 2016, 2:39

Słuchajcie. W podręczniku zdefiniowano osobę samotnie wychowującą dziecko jako panne, kawalera, wdowe, wdowca, osobę w sepaeacji lub rozwiedziona chyba ze po rozwodzie wychowuje z byłym dziecko. A co w przypadku gdy jest mężatką ale bez męża? Tj żyjącą osobno ale bez rozwodu i separacji.
Słomazbutów

Napisano: 23 lut 2016, 8:33

od wczoraj pracujesz? :shock:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 23 lut 2016, 9:05

Nie ale nadal nie rozumiem. A za takie komentarze dziękuję.
Słomazbutów

Napisano: 23 lut 2016, 9:10

Jak dobrze zrozumiałam, to jeżeli ta Pani korzysta z zasiłku rodzinnego to to w świadczeniu rodzinnym musi mieć taki sam skład rodziny.

Ale z kolei, jeżeli małżeństwo się rozwodzi i mają swoje rodziny, to do składu rodziny wpisuje jeden i drugi to wspólne dziecko
gopi11
Stażysta
Od: 25 sty 2016, 9:12
Zajmuję się:

Napisano: 23 lut 2016, 9:11

No ale czego nie rozumiesz? od 2004 roku, żeby być uznanym za osobę samotnie wychowującą dziecko trzeba być przede wszystkim stanu wolnego. Akurat w tej części definicja nie ulegała zmianom. Nigdy za taką osobę nie mogła być uznana osoba w sformalizowanym związku, w pierwszym okresie tylko przejsciowo osobom w zwiazku przysługiwał dodatek samotny jako rekompensata za zlikwidowany fa. Ale nigdy mężatki nie spełniały definicji osoby samotnie wychowującej.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 23 lut 2016, 9:23

Byś się zdziwił TOM. u nas co roku sko daje męatce dodatek z tyt. samotnego wychowywania dziecka ( z 1 związku). I teraz pytanie kobieta ma 2 dzieci czy składają wniosek na 500+ ona składać powinna na 1 sama i na 1 z mężem?
WSK

Napisano: 23 lut 2016, 9:28

No ja też znam przypadki mężatek samotnie wychowujących dzieci pobierających śr dlatego zastanawiam się jak ten temat traktuje 500plus i czy od razu dostaje sie odmowę.
Słomazbutów

Napisano: 23 lut 2016, 9:29

wiesz, u mnie też kiedyś sko uznało, że do becika trzeba mieś alimenty zasądzone ;) ale dlaczego nie kierujecie tego do prokuratury to nie wiem....
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x