w rozporządzeniu z dnia 3 sierpnia 2012r. nie ma mowy o wysokości pomocy na usamodzielnienie dla wychowanków rodzin zastępczych bądź placówek. Jaką wobec tego mam stosować podstawę prawną i do czego się odwołać jak mi złoży teraz wniosek taki wychowanek na starych zasadach?
oki..rozumiem § 11 tego rozporządzenia,ale co w przypadku gdy np. wychowanek na starych zasadach pobierający kontynuację złoży np. dzisiaj wniosek o pomoc pieniężną na usamodzielnienie?sprawa jakby nie była będzie wszczęta po dniu wejścia w życie rozporządzenia z dnia 3 sierpnia..jaka wtedy podstawa prawna?
Art. 240.
1. Do pomocy dla osób usamodzielnianych, które przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy opuściły rodzinę zastępczą albo placówkę opiekuńczo-wychowawczą, albo pobierają pomoc przyznaną im na podstawie art. 88 ust. 1 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2009 r. Nr 175,
poz. 1362, z późn. zm.31)), stosuje się przepisy dotychczasowe.
starzy wychownkowie - stare przepisy, w brzmieniu obowiązujacycm do 31.12.2012r. kurcze, ale mieszacie. nower rozporządzenie jest tylko dla MOS, MOW itd.
do Michała - przeczytaj sobie dokładnie art. 240 ust. 1 zmiana z 15 grudia 2011 - stosuje sie przepisy dotychczasowe!!!!!
jest różnie, niektórzy, zuza piszą tylko to co Ty napisałaś, niektórzy wypisują też stare przepisy w podstawie, a jeszce inni w podst. tylko to co napisałas, a w uzasadnieniu powołują sie na stare przepisy. nie wiem jak jest lepiej. myslę, że ja bym pisała w podst. wszystko i dodała w brzmieniu obowiązującym do 31.12.2011r