ja też przyjęłam,że skoro ma być na dotychczasowych to piszę wszystko..tylko bezsensowne jest to,że kryteria dochodowe uległy weryfikacji,a ci sprzed 01.01.2012r. mają wciąż to samo..
Moim zdaniem teraz jest tak, iż do wychowanków z RZ i DD tych usamodzielnianych przed 01.01.2012, w podstawie decyzji trzeba pisać dwa rozporządzenia o wysokości kryteriów dochodowych oraz kwot świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej, gdyż w tym z 2009 jest wysokość kwoty bazowej wg której liczymy świadczenia, ale ponieważ bazujemy w wypadku tych wychowanków na ustawie o pomocy społecznej, progi dochodowe zostały w październiku zmienione. Pól biedy jeśli przyznajemy pomoc na kontynuację nauki, bo jak stosujemy stare kryteria dochodowe i wychowankowi przekracza dochód, to przyznajemy na podstawie 240 ust 3 ustawy o pieczy.
Co zrobić jak przyznajemy świadczenie na usamodzielnienie, stare progi wg rozporządzenia z 2009 różnią się znacznie od tych z 2012. Mi mecenas powiedział, iż w takich przypadkach trzeba stosować oba podane rozporządzenia o kwotach bazowych, ale przy takim założeniu dlaczego tak samo nie powinno się robić przy pomocy na kontynuację nauki. Jeśli trzymać się literalnie przepisów, to rozporządzenie o kwotach bzowych z 2009 zostało uchylone nowym z 2012r, a tam nie ma kwoty bazowej. Nie ma również delegacji, iż kwotę bazową do obliczania świadczeń mamy brać z 2009r. Do tego jeśli teraz przychodzi wychowanek np MOW (bez względu czy usamodzielniony teraz czy 5 lat temu) i wypłacamy mu pomoc na kontynuację nauki lub usamodzielnienie, to liczymy go w oparciu o kryteria dochodowe oraz kwot świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej z października 2012, a wychowanków RZ lub DD mamy liczyć wg starych kryteriów dochodowych? Dlatego moim zdaniem powinniśmy od października również do nich stosować nowe kryteria. Przez to, iż nie ma w nowym rozporządzeniu kwoty bazowej, również do decyzji wpisywać rozporządzenie z 2009 - zgodnie zresztą z ustawą i art 204 ust 1
czyli jeśli ktoś kto pobierał na kontynuację nauki do tej pory od np 3 lat teraz wystawiam nową dec. bo stara się skonczyła od 1 października, osoba samotnie gospodarująca, to jakie ja mam stosować kryterium dochodowe, 542zł tak?
a co wy na to?
Działając na podstawie art. 104 i 108 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2000 r. Nr 98, poz. 1071 z późn. zm.), art. 144, art. 146 ust. 1, 3, 4, 5, 6, 7, art. 151 ust. 1 oraz art. 240 ust. 1, 2, ustawy z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej (Dz.U. Nr.194, poz. 887 z późn. zm.) w związku z art. 8 ust. 1 pkt 1, art. 78 ust. 2, art. 88 ust. 1 pkt 2, ust. 2, 3, 6, art. 89 ust. 1, 2, 3, 5 pkt 1, , art. 90 ust. 1, art. 107 ust. 1 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2009 r. Nr 175, poz. 1362 z późn. zm.), w brzmieniu obowiązującym do 31.12.2011 r. oraz § 2 ust 1, 2, 4, 5 § 4 ust 1, 2 rozporządzenia Ministra Polityki Społecznej z dnia 23 grudnia 2004 r. w sprawie udzielania pomocy na usamodzielnienie, kontynuowanie nauki oraz zagospodarowanie (Dz. U. z 2005 r. Nr 6, poz. 45 z późn. zm.) w brzmieniu obowiązującym z przez 7 września 2012 r
Witam szanowne towarzystwo.
Przeczytałam wszystko powyżej ale dalej nie wiem czy do decyzji dot. pomocy na usamodzielnianie (na starych zasadach) stosować NOWE czy STARE kryteria dochodowe.
Dzwoniłam po kilku PCPRach i raz robią tak a raz tak.
Musze wydać decyzje ale nie wiem co z tym przeklętym kryterium.