podstawa wymiaru wynagrodzenia za czas choroby
podstawa wymiaru wynagrodzenia za czas choroby
Proszę o upewnienie mnie: pracownica zachorowała 29.01.2014r.,w podstawie wynagrodzenia za czas choroby uwzględniono 1/12 trzynastki za 2012rok wypłaconej w II.2013r. Chorobowe trwało 3 tygodnie, po czym pracownica wróciła do pracy na tydzień i znowu zachorowała. Trzynastkę za 2013r. wypłacono 28.02.2014r., nowe chorobowe jest od 03.03.2014 do 21.03. 2014. W wynagrodzeniu za czas choroby nic się nie zmienia?, tzn. pozostaje nadal Trzynastka za 2012r?
Z góry dziękuję za pomoc.
Z góry dziękuję za pomoc.
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: podstawa wymiaru wynagrodzenia za czas choroby
Podstawy nie zmienasz bo minął tylko tydzień między jednym a drugim zwolnieniem.
ania
do podstawy bierzesz trzynastke wyplacona 28 lutego br
art. 41 pkt. 5 ustawy chorobowej
mialam tydzien temu na ten temat rozmowe z wydzialem zasilkow zus
art. 41 pkt. 5 ustawy chorobowej
mialam tydzien temu na ten temat rozmowe z wydzialem zasilkow zus
ale skoro nie było 3 m-ce przerwy to podstawa ta sama, a tym samym trzynastka też.
przy okazji wyszło, że jest nowy tekst jednolity Ustawy;- art. 42, pkt. 5 Ustawy mówi: \"Jeżeli składniki wynagrodzenia, o których mowa w ust. 1-4 (m.in. składniki przysługujące za okresy roczne), nie zostały wypłacone do czasu ostatecznego sporządzenia listy wypłat zasiłków chorobowych, do podstawy wymiaru zasiłku przyjmuje się składniki wypłacone za okres poprzedni. \"
Mój program płacowy mnie pyta, czy chcę nową czy starą Trzynastkę wziąć do podstawy..chyba zadzwonię jutro do ZUS.
Mój program płacowy mnie pyta, czy chcę nową czy starą Trzynastkę wziąć do podstawy..chyba zadzwonię jutro do ZUS.
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
to się zgadza jeżeli jeszcze nie została wypłacona trzynastka to wtedy biorę poptrzednią 13
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
napisałam e-maila do jednej wykładowczyni i czekam na odpowiedź, postaram napisać, co z tego wynikło. 

Oprócz podstawa wymiaru wynagrodzenia za czas choroby - Księgowość przeczytaj również:
zwolnienie lek.
Weryfikacja sald
pomocy rzis
jaki rozdział Dom samotnej matki
ekspes do kawy
Trwały zarząd nieruchomości Pomocy
gdzie w bilansie powinnam ująć saldo konta 409?
RZiS
jak księgujecie ??
Wydatek strukturalny asystenta rodziny
umowa zlecenie pomocy
wzajemne wyłaczenia pomiędzy jednostkami
wynagrodzenie płatne z POKL - jaki kod wydatku strukturalnego?
konto 290 a r-k zysków i strat
koszty upomnienia
dodatek 250zł.