Cześć,
Zakładam swoją pierwszą jednoosobową firmę. Stanowisko to będzie dostępne w styczniu i mam kilka podstawowych pytań księgowych:
- Byłam zatrudniona na pełny etat, aż kilka miesięcy temu zaczęłam pracować jako freelancer i rozliczać się z pracy jako freelancer w październiku. Czy to prawda, że pierwsze 1000 GBP, które zarobię jako freelancer, nie będzie musiało zostać zadeklarowane? Czy dzieje się tak co roku, tj. jeśli zarabiam 10 000 funtów rocznie, czy muszę deklarować 9 000 funtów rocznie?
- Zaopatruję się w materiały eksploatacyjne do pracy jako freelancer (drukarka, dysk twardy itp.). Czy mogę odliczyć wydatki, które poniosłem w listopadzie i grudniu przed założeniem mojego konta jednoosobowego (zostanie założone w styczniu)?
- Czy istnieje limit kwoty, którą mogę odliczyć na wydatki? Ze względu na to, że jest to mój pierwszy rok/miesiąc jako samotny przedsiębiorca, mogę mieć więcej wydatków niż przychodów w tym roku podatkowym.
Podstawowe pytania księgowe dla osób prowadzących jednoosobową działalność gospodarczą
-
- Praktykant
- Zajmuję się: work
- Kontakt:
Podstawowe pytania księgowe dla osób prowadzących jednoosobową działalność gospodarczą
https://whatmyagenow.onl/
Oprócz Podstawowe pytania księgowe dla osób prowadzących jednoosobową działalność gospodarczą - Księgowość przeczytaj również:
Korekta ZFŚS
Koszty obsługi rodzinne i 500+
Zwroty niewykorzystanych dotacji za 2021
specyfikacja przelewu koordynacja
zmiany w planie wydatków
zasiłek stały nieodebrany do końca roku
ekwiwalent
Komisja alkoholowa a nowy ład
odsetki od składek ZUS
asystent rodziny na 2021
rozliczenie 400 zł Pracownika socjalnego na L4
Środki z funduszu pracy mam wątpliwości
Dożywianie
dotacja Świadczenia Rodzinne
Jak rozliczyliście w tym roku koszty obsługi na Dobry Start?
Gdzie zakwalifikować