podważenie ojcostwa

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
gosia123

podważenie ojcostwa

Post autor: gosia123 »

Mam taką sytuację. Dziewczyna pobiera u mnie alimenty na 2 dzieci od 2012r. W tym roku ojciec zbuntował się i podał do sądu, twierdząc, że jedno dziecko nie jest jego. Fakt się potwierdził. Poinformował mnie telefonicznie, że ma wyrok, że nie jest ojcem dziecka i nie będzie płacił alimentów. Jaka jest teraz procedura? Czekam na pismo od komornika? Wszczynam postępowanie? co dalej? Matka milczy.
gosia123

Re: podważenie ojcostwa

Jak myślicie, ruszać czy czekać na postanowienie KOMORNIKA . Żadnego kwitu nie mam. Dłużnikowi powiedziałam, że nie mogę ruszyć bez postanowienia Komornika.
Inja83

Post autor: Inja83 »

Nic nie robisz póki nie będziesz miała wyroku. Bo sąd może go wcale nie zwolnić z obowiązku płacenia. Jeżeli sąd pozbawi od 2012 wykonalności wyrok na podstawie którego FA było wypłacane to wg. art. 29 ust. 3 dziewczyna musi zwrócić pobrane świadczenia bez odsetek
gosia123

Wyrok dostanę razem z postanowieniem od Komornika?
Inja83

Post autor: Inja83 »

Powinnaś
gosia123

ok, to czekam dziękuję bardzo za pomoc.
ODPOWIEDZ