podwyżka alimentów

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
5828
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

podwyżka alimentów

Post autor: 5828 »

klientka przynosi mi postanowienie sądu z 2011 r o podwyżce alimentów o 50 zł i żąda wyrównania czy można tyle lat wstecz jej to wyrównać??
makam
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: podwyżka alimentów

Post autor: makam »

Chyba postanowienie z 2016 o podwyżce od 2011?
Oprócz wyroku musisz mieć zaświadczenie od KS o podwyższeniu alimentów.
Wyrównać możesz, a nawet musisz, jeśli masz w/w dokumenty i jeśli od 2011 był wypłacany FA.
"Przeciwności losu uczą mądrości, powodzenie ją odbiera"
5828
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: 5828 »

Postanowienie sądu jest z 2011 roku tylko Pani przyniosła mi dopiero teraz.
makam
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: makam »

Ewentualne wyrównanie następuje na podstawie zaświadczenia od KS i wyroku, więc Pani musi je dostarczyć do Komornika. A tak nawiasem mówiąc, ciekawe na podstawie jakiego wyroku prowadzone jest obecnie postępowanie egzekucyjne przez Komornika.
"Przeciwności losu uczą mądrości, powodzenie ją odbiera"
gość_gość

Post autor: gość_gość »

Max 3 lata wstecz.W postępowaniu administracyjnym przedawnienie roszczenia uwzględnia się z urzędu,a nie jak w cywilnym na wniosek.Tu nie ma znaczenia ,że prowadzona jest egzekucja świadczeń.Przy nowym wniosku nie ma mowy o przerwaniu biegu przedawnienia wstecz ponieważ termin dopiero się rozpoczął.
gość_gość

W celu uzupełnienia należy oczywiście dodać,że stanowisko organu dotyczące kwestii przedawnienia roszczenia musi być obligatoryjnie stwierdzone decyzją administracyjną.
gość_gość

Jeszcze jedna sprawa.
Wypłacając za 3 lata wstecz należy uwzględnić odsetki.Współczuję osobie która je będzie naliczała.Tu kalkulator odsetek nie pomoże.
Na forum Slim Fast opisał co można zrobić by nie płacić wstecznych świadczeń.Myślę jednak,że bez pomocy radcy prawnego który jest u Was zatrudniony się nie obejdzie.Choć z doświadczenia wiem,że prawo administracyjne nie jest ich konikiem.
Proszę tylko o jedno.Jeżeli ktoś chce mnie skrytykować, proszę o merytoryczną dyskusję.
gość_gość_gość

Post autor: gość_gość_gość »

gość_gość pisze:Jeszcze jedna sprawa.
Wypłacając za 3 lata wstecz należy uwzględnić odsetki.Współczuję osobie która je będzie naliczała.Tu kalkulator odsetek nie pomoże.
Na forum Slim Fast opisał co można zrobić by nie płacić wstecznych świadczeń.Myślę jednak,że bez pomocy radcy prawnego który jest u Was zatrudniony się nie obejdzie.Choć z doświadczenia wiem,że prawo administracyjne nie jest ich konikiem.
Proszę tylko o jedno.Jeżeli ktoś chce mnie skrytykować, proszę o merytoryczną dyskusję.
Witaj Slimi,
brakowało nam Twojego prawniczego bełkotu :lol: Wróć, gdy przeczytasz ustawę o FA :lol:
ODPOWIEDZ