podwyżka alimentów
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
podwyżka alimentów
klientka przynosi mi postanowienie sądu z 2011 r o podwyżce alimentów o 50 zł i żąda wyrównania czy można tyle lat wstecz jej to wyrównać??
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: podwyżka alimentów
Chyba postanowienie z 2016 o podwyżce od 2011?
Oprócz wyroku musisz mieć zaświadczenie od KS o podwyższeniu alimentów.
Wyrównać możesz, a nawet musisz, jeśli masz w/w dokumenty i jeśli od 2011 był wypłacany FA.
Oprócz wyroku musisz mieć zaświadczenie od KS o podwyższeniu alimentów.
Wyrównać możesz, a nawet musisz, jeśli masz w/w dokumenty i jeśli od 2011 był wypłacany FA.
"Przeciwności losu uczą mądrości, powodzenie ją odbiera"
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Postanowienie sądu jest z 2011 roku tylko Pani przyniosła mi dopiero teraz.
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ewentualne wyrównanie następuje na podstawie zaświadczenia od KS i wyroku, więc Pani musi je dostarczyć do Komornika. A tak nawiasem mówiąc, ciekawe na podstawie jakiego wyroku prowadzone jest obecnie postępowanie egzekucyjne przez Komornika.
"Przeciwności losu uczą mądrości, powodzenie ją odbiera"
Max 3 lata wstecz.W postępowaniu administracyjnym przedawnienie roszczenia uwzględnia się z urzędu,a nie jak w cywilnym na wniosek.Tu nie ma znaczenia ,że prowadzona jest egzekucja świadczeń.Przy nowym wniosku nie ma mowy o przerwaniu biegu przedawnienia wstecz ponieważ termin dopiero się rozpoczął.
W celu uzupełnienia należy oczywiście dodać,że stanowisko organu dotyczące kwestii przedawnienia roszczenia musi być obligatoryjnie stwierdzone decyzją administracyjną.
Jeszcze jedna sprawa.
Wypłacając za 3 lata wstecz należy uwzględnić odsetki.Współczuję osobie która je będzie naliczała.Tu kalkulator odsetek nie pomoże.
Na forum Slim Fast opisał co można zrobić by nie płacić wstecznych świadczeń.Myślę jednak,że bez pomocy radcy prawnego który jest u Was zatrudniony się nie obejdzie.Choć z doświadczenia wiem,że prawo administracyjne nie jest ich konikiem.
Proszę tylko o jedno.Jeżeli ktoś chce mnie skrytykować, proszę o merytoryczną dyskusję.
Wypłacając za 3 lata wstecz należy uwzględnić odsetki.Współczuję osobie która je będzie naliczała.Tu kalkulator odsetek nie pomoże.
Na forum Slim Fast opisał co można zrobić by nie płacić wstecznych świadczeń.Myślę jednak,że bez pomocy radcy prawnego który jest u Was zatrudniony się nie obejdzie.Choć z doświadczenia wiem,że prawo administracyjne nie jest ich konikiem.
Proszę tylko o jedno.Jeżeli ktoś chce mnie skrytykować, proszę o merytoryczną dyskusję.
Witaj Slimi,gość_gość pisze:Jeszcze jedna sprawa.
brakowało nam Twojego prawniczego bełkotu

Oprócz podwyżka alimentów - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
zobowiązania wobec Skarbu Państwa
osoba uprawniona sama na siebie
przyznajecie FA na wrzesień 2017 "pod warunkiem"?
wniosek do prokuratury
sprawozdanie kwartalne a nienależnie pobrane
Zaświadczenie o wyegzekwowanych alimentach
WZOR WNIOSKU O PRZYLACZENIE DO EGZEKUCJI
do mgmg
pomózvi w wyliczeniu dochodu
stan należności w sprawozdaniu
alimenty na pełnoletnie dziecko
zwroty od dłuznika
do Pana Tomka z SYGNITY
sygnity-żądanie zwrotu
1 h / sygnity