zwroty od dłuznika

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
benia:(

zwroty od dłuznika

Post autor: benia:( »

jak dostajecie zwroty od komorników to na jakie okresy zasiłkowe wprowadzacie na ten obecny czy od najstarszych zaczynacie.
gopsianka
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: zwroty od dłuznika

Post autor: gopsianka »

ja zaliczam na najstarszy okres
kotbehemot6

Post autor: kotbehemot6 »

Jezeli płacę FA to na aktualny, jeżeli sprawa "stara" to na najstarsze FA.
benia:(

Post autor: benia:( »

Właśnie ja tez na aktualny jak wypłacam. jak robicie z odsetkami bo teraz najpierw zaliuczamy na odsetki a potem na kapitał i czy proporcjonalnie na odsetki dajecie z kazdych okresów zasiłkowych czy najpierw jeden okres spłacacie do końca i potem nastepny czy najpierw tylko odsetki ze wszystkich okresów a potem kapitał
nowwa

Post autor: nowwa »

Uważam, że najpierw na odsetki od całości zadłużenia, a nie okresami świadczeniowymi - mamy stosować art 1026 KPC.
Zastanawia mnie, czemu rozliczacie czasem na nowy okres świadczeniowy? Nigdzie nie ma takiego zapisu, że jak wierzycielka ma wypłacany fundusz, to rozliczać na nowy okres. Skąd taka teoria? Może ja coś źle robię?
makam
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: makam »

W pierwszej kolejności najstarszy FA (najpierw odsetki, potem 60/40). Gdy spłaci cały FA, wtedy ZA.
"Przeciwności losu uczą mądrości, powodzenie ją odbiera"
pracownik fa

Post autor: pracownik fa »

Ale fa od całości zadłużenia, prawda? Najpierw odsetki od całosci zadłużenia (np z kilku okresów świadczeniowych) a potem dopiero należność głowna.
Podobno program SYGNITY jest dostosowany do takiego liczenia, ZETO KOSZALIN niestety, nie bardzo. Prawda to?
makam
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: makam »

tak
"Przeciwności losu uczą mądrości, powodzenie ją odbiera"
ODPOWIEDZ