pogrzeb w DPS
Re: pogrzeb w DPS
Jeśli mieszkaniec otrzymuje emeryturę to poniesione koszty zwraca ZUS, natomiast jesli mieszkaniec dostaje zasiłek to niestety OPS nie chce ponisic kosztów pogrzebu tłumacząc, że mieszkaniec jest w Domu i niestety DPS jest obciążony kosztami. Przynajmniej tak jest w naszym DPS.
Art.17, pkt.15 ustawy o pomocy społecznej + sporządzenie porozumienia w oparciu o ten przepis między dps a gminą kierującą (zaraz na początku)
Mam interpretację MPiPS z 29.11.2007, zgodnie z którą płaci DPS. Można się nie zgadzać, ale jest.
Posiada ją MOPS w Elblągu, istnieje też inna (która mi bardziej pasuje) opublikowana przez \"Pracownika Socjalnego\" z listopada nr 11/2006, jest logiczna, precyzyjnie określająca status aktów prawnych. Ale to właśnie ministerialna działa jako podkładka. Złapiesz coś nowszego ogłoś.
u nas w dps koszt pogrzebu, nawet koszt pomnika pomiejszamy z masy spadkowej, którą gdy nie ma spadkobierców przekazyje się gminie. jest na to przepis , chyba w kc
Oprócz pogrzeb w DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
Wywiady środowiskowe
POMOCY - PILNE
odpłatność
zmiana odpłatności?
alimenty a zasiłek stały
POMOCY
miesjce w DPS dla mężczyzny z zaburzeniami psychicznymi
aktualna decyzja o rewaloryzacji emerytury
zgon pensonariusza a zmiana decyzji
fundacja- wspierajaca chorych na raka
PILNE-POMOCY
rezygnacja z DPS