pogrzeb w DPS

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
~jaga

pogrzeb w DPS

Post autor: ~jaga »

kto finansuje koszty pogrzebu mieszkańca DPS i na jakiej podstawie?
~basia

Re: pogrzeb w DPS

Post autor: ~basia »

Jeśli mieszkaniec otrzymuje emeryturę to poniesione koszty zwraca ZUS, natomiast jesli mieszkaniec dostaje zasiłek to niestety OPS nie chce ponisic kosztów pogrzebu tłumacząc, że mieszkaniec jest w Domu i niestety DPS jest obciążony kosztami. Przynajmniej tak jest w naszym DPS.
~dd

Post autor: ~dd »

W naszym OPS płaci,choć też były opory
~jaga

Post autor: ~jaga »

gzięki , wielkie
~Bikey

Post autor: ~Bikey »

Art.17, pkt.15 ustawy o pomocy społecznej + sporządzenie porozumienia w oparciu o ten przepis między dps a gminą kierującą (zaraz na początku)
~Janusz

Post autor: ~Janusz »

Mam interpretację MPiPS z 29.11.2007, zgodnie z którą płaci DPS. Można się nie zgadzać, ale jest.
~basia

Post autor: ~basia »

a gdzie znajdę tą interpretację?
~Janusz

Post autor: ~Janusz »

Posiada ją MOPS w Elblągu, istnieje też inna (która mi bardziej pasuje) opublikowana przez \"Pracownika Socjalnego\" z listopada nr 11/2006, jest logiczna, precyzyjnie określająca status aktów prawnych. Ale to właśnie ministerialna działa jako podkładka. Złapiesz coś nowszego ogłoś.
~zainteresowany

Post autor: ~zainteresowany »

u nas w dps koszt pogrzebu, nawet koszt pomnika pomiejszamy z masy spadkowej, którą gdy nie ma spadkobierców przekazyje się gminie. jest na to przepis , chyba w kc
~zainteresowany

Post autor: ~zainteresowany »

art. 922 paragraf 3 KC - JAKO DŁUG SPADKOWY
ODPOWIEDZ