policja i kontrol co możemy im dać
policja i kontrol co możemy im dać
mam takie pytanie policjant, który jest w zespole poprosił nas o notatki ze spotkań z ofiarami i sprawcami, oraz o inne notatki służbowe z przeprowadzonych rozmów. mam pytanie czy ja mogę dać mu xero tego wszystkiego?
Re: policja i kontrol co możemy im dać
Jeśli wystąpi z wnioskiem o udostępnienie danych to TAK.
Zgadzam się z abc, jeśli pisemnie zawnioskuje o udostępnienie..... U nas policjant uczestniczy w spotkaniach z ofiarami i sprawcami i pozniej sam na wlasne potrzeby robi z tego notatke. każdy przypadek rozpatrujemy indywidualnie czasem prac. socjalny lub psycholog rozmawia z ofiarą a dzielnicowy ze sprawcą, czasem prac. socj. z dzielnicowym z ofiara a w innym terminie ze sprawca a Wy jak praktykujecie ??
A po co policjantowi-członkowi ZI takie papiery? Pamiętnik pisze?
Policja jako organ o dokumentację zgromadzoną przez GR w ramach procedury NK może zwrócić się do ZI tylko wówczas, gdy prowadzi postępowanie przygotowawcze (dochodzenie), a owa dokumentacja miałaby być dopełnieniem dowodów w sprawie karnej.
Policja jako organ o dokumentację zgromadzoną przez GR w ramach procedury NK może zwrócić się do ZI tylko wówczas, gdy prowadzi postępowanie przygotowawcze (dochodzenie), a owa dokumentacja miałaby być dopełnieniem dowodów w sprawie karnej.
ja tego nie mogę zrozumieć, przeciez po to jest interdyscyplinarnośc, żeby wszyscy uczestnicy GR mieli możliwośc pełnego uczestnictwa w działaniach pomocowych, a także dostepie do wszelkich danych dotyczących sytuacji rodziny. Po co mamy się dublowac w papierach, robic odrrebna dokumantację skoro pracujemy w grupie?
ja wiem, ze zaraz tu spadnie na mnie jakas ochrona danych i tego typu duperele, ale po co???? Razem tworzymy plany, razem pracujemy, wzajemnie sie informujemy a tu ciągle jakiś cyrk kto komu i co może pokazać.
ja wiem, ze zaraz tu spadnie na mnie jakas ochrona danych i tego typu duperele, ale po co???? Razem tworzymy plany, razem pracujemy, wzajemnie sie informujemy a tu ciągle jakiś cyrk kto komu i co może pokazać.
Też uważam tak jak Anna - np: policja może słuchać, co się dzieje w związku z daną rodziną, ale nie może tego dostać na piśmie!
Ale interdyscyplinarność !
Ale interdyscyplinarność !
Nasz plicjant nic nie kseruje, ale jeżeli idzie z nami na wizytacje to jak piszemy notatkę to w dwóch egzemplarzach bo dzielnicowy musi prowadzic u siebie osobną teczke tej rodziny i z tego co mówi wynika że jak on idzie na wizytację to też jedną notatke zostawia u siebie a jedną daje nam.
A ze spotkań grupy czy zespłu nigdy nie prosił o notatkę czy protokół.
A ze spotkań grupy czy zespłu nigdy nie prosił o notatkę czy protokół.
U nas sobie spisują w notatniku, jak chcą dokumenty w związku z postępowaniem przygotowawczym to robią prośbę na piśmie.
Oprócz policja i kontrol co możemy im dać - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny przeczytaj również:
NK a osoba ubezwłasnowolniona
liczebne ZI
niebieska katra na szwagra
Czy macie jakiś pomysł???
Zastępstwo Przewodniczącego !!
oddzielnie
sprawozdanie
nieletni sprawca Niebieska karta
zgłasza nam rodzina
zgłasza nam rodzina
Jak postąpić
Nieletni sprawca