temat był już poruszany. bardzo proszę o wyjaśnienie jak to jest z tą pomocą. Otóż wychowanek (usamodzielniany na starych zasadach) pobierał pieniądze z racji kontynuacji nauki-studiował, musiał za każdym razem przedstawiać zaświadczenie z uczelni że kontynuuje naukę. Niestety prawdopodobnie będzie powtarzał rok...czy mam mu zawiesić pomoc na kontynuowanie nauki? czy taką pomoc mogę mu ponownie przyznać za rok?
Jeżeli wychowanek nie realizuje zapisów pcpr może zawiesić pomoc. Ja bym po pierwsze wystąpiła na uczelnię, z zapytaniem czy osoba nie została wcześniej, tzn. przed zakończeniem roku akademickiego skreślona z listy studentów (po to aby zobaczyć, czy nie ma nienależnie pobranych świadczeń). Po drugie poprosiłabym wychowanka o kopię indeksu, aby sprawdzić, czy osoba miała dobre chęci i powinęła mu się noga, czy też w ogóle nie podchodził do zaliczeń i egzaminów, bo po prostu mu się nie chciało, ale chętnie pobierał świadczenia. Dopiero po przeprowadzeniu szczegółowego postępowania podjęłabym stosowną decyzję. W przypadku przyznania pomocy osoba usamodzielniana z opiekunem powinna dokonać stosownych zmian do ipu, celem ich zatwierdzenia przez dyrektora pcpr.