pomoc na usamodzielnianie - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 18 lut 2025, 15:50

Cześć, jestem ciekawa Waszej opinii.

Wychowanek złożył wniosek na usamodzielnienie. Jego okresy pobytu w pieczy zastępczej to:
1) RODZINA SPOKREWNIONA od 24.11.2017 r. do 08.11.2020 r. z powodu śmieci dziadka 15 letni wychowanek został na podstawie postanowienia sądu umieszczony w:
2) RODZINA SPOKREWNIONA od 03.12.2020 r. do 04.10.2023 r.

W oby przypadkach pobyt w rodzinie spokrewnionej trwał niecałe 3 lata. Miesięczna przerwa między pobytami w rodzinach zastępczych wynikał z trwającego postępowania, dziecko w tym czasie przebywało pod opieką siostry, która stała się rodziną zastępczą.

Czy sumujecie okresy pobyty w tych dwóch rodzinach zastępczych, żeby przyznać wychowankowi pomoc na usamodzielnienie zgodnie z art. 149 ust. 1 pkt 1 ustawy o wrispz?
Cybinka1
Praktykant
Od: 25 sty 2023, 16:13
Zajmuję się: Świadczenia

Napisano: 19 lut 2025, 9:05

W br roku mieliśmy kontrolę z Urzędu Wojewódzkiego. Zapytałam o podobną sytuację. Panie kazały zliczać pobyty. Jeśli masz dostęp do lexa sprawdź, czy nie ma wyroków dot. tożsamych przypadków. Jak masz czas, a nie masz lex pogrzeb w centralnej bazie orzeczeń sądowych. Trzeba trochę poczytać wyroków ale to żyła złota jeśli chodzi o orzecznictwo. SKO w przypadku wniesienia odwołania nie orzeknie inaczej niż NSA/WSA. Jak nie wiem jak coś zrobić, to tam czytam.
jolapcpr
Praktykant
Od: 23 sie 2023, 10:06
Zajmuję się: specjalista pracy socjalnej

Napisano: 17 mar 2025, 9:40

Dziecko nie wróciło do rodzica biologicznego - Postanowieniem Sądu, więc ja bym sumowała. Można zawsze poprosić o konsultację swojego radcy prawnego.
Dominikanna
Praktykant
Od: 16 cze 2023, 11:16
Zajmuję się: Pieczą zastępczą

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x