Kontynuacja nauki - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 25 lut 2025, 18:53

Dzień dobry, mam pytanie odnośnie kontynuacji nauki, być może dla osób mających doświadczenie w wypłacie świadczeń będzie to proste, ja osobiście nie wiem co zrobić. Na podstawie ustawy o wspieraniu dziewczynie przyznałam pomoc na kontynuację nauki na okres roku szkolnego 2024/2025. W lutym przyszła i przyniosła zaświadczenie z żaka. Okazało się, że że studiów skreślili ją w listopadzie. Za luty pomoc już wypłaciłam.Z lexa wiem, że powinnam uchylić decyzję z dniem 15.11 tak jak skreślenie. Chciałabym jej przyznać pomoc od lutego, od kiedy ma nową szkołę. Jak wygląda teraz kwestia nienależnie pobranego świadczenia? Teoretycznie jeśli uchyliłem decyzję, to w lutym było nienależnie pobrane. Dzisiaj złożyła wniosek i jeśli jej przyznam od 1 lutego to mam jej ten luty wypłacić ponownie a tamtą wypłatę za luty ma oddać ?? Czy uznać że za luty już dostała i napisać nienależnie pobrane od listopada do stycznia ?? W efekcie wyszłoby na to, że pomoc w lutym miała wypłaconą 10 lutego a decyzja przyznająca pomoc na ten luty była by napisana z datą późniejszą.
Karokrysz
Praktykant
Od: 25 lut 2025, 18:41
Zajmuję się: PS

Napisano: 26 lut 2025, 8:59

Ja tak praktykuję:
1) najpierw uchylam decyzję przyznającą pomoc na k.n.
2) wszczynam z urzędu postepowanie administracyjne dot. zwrotu świadczenia nienależnie pobranego (od 16.11 do lutego) wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie
3) dopóki świadczenie z odsetkami nie zostanie zwrócone nie przyznajemy żadnego świadczenia

Więc niech wychowanka wycofa złożony wniosek i najpierw spłaci dług.
Cybinka1
Praktykant
Od: 25 sty 2023, 16:13
Zajmuję się: Świadczenia

Napisano: 26 lut 2025, 17:26

Tylko tu jest 100% pewne, że sama tego nie zwróci, potrącenie z bieżących świadczeń to jedyna opcja inaczej ona to oleje i będzie miała na wieki wieków komornika
Karokrysz
Praktykant
Od: 25 lut 2025, 18:41
Zajmuję się: PS

Napisano: 03 mar 2025, 10:43

Zgadzam się z Karokysz.
Nie odda tych pieniędzy, a powiem więcej. Mamy świeży przypadek uchylenia przez SKO decyzji orzekającej o przypisaniu do zwrotu nienależnie pobranej pomocy na kontynuowanie nauki u osoby, która porzuciła naukę, została skreślona z listy uczniów, a pieniądze brała od lutego do czerwca. SKO przepisało uzasadnienie z wyroku w tożsamej sprawie WSA i zarzuciło nam, min. że nie sprawdziliśmy, czy wychowanka była w stanie psychicznym ;-) (nie żartuję) umożliwiającym jej zrozumienie, że jeśli nie chodzi do szkoły, powinna zgłosić ten fakt w PCPR i nie pobierać pomocy. Na marginesie wychowanka nie cierpi na żadne zaburzenie, była wielokrotnie informowana jakie są zasady pobierania pomocy, wiedziała, że powinna w przypadku zaprzestania nauki sporządzić weryfikację IPU, co wcześniej też robiła itd.
Reasumując przy takim podejściu organów 2 stopnia jesteśmy na przegranej pozycji.
Radzę pobierać od wychowanków oświadczenia, że są świadomi, że nie mają prawa do pobierania pomocy jeśli się nie uczą....... i 10 innych oświadczeń na każdą ewentualność.
Jeśli nie macie takich oświadczeń i sprawa miałaby trafić do SKO, to decyzję wam uchylą, bo taki jest obecnie trend w orzecznictwie. Radzę iść drogą przyznania świadczenia i pobierania świadczenia nienależnego z bieżącej pomocy. OD takiej decyzji się pewnie nie odwoła, bo w perspektywie będzie miała po spłaceniu długu dalej wypłacane pieniądze.
jolapcpr
Praktykant
Od: 23 sie 2023, 10:06
Zajmuję się: specjalista pracy socjalnej

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x