Pomoc pieniężna na kontynuowanie nauki

ODPOWIEDZ
kolorova93
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Pomoc pieniężna na kontynuowanie nauki

Post autor: kolorova93 »

Witam,
Od ukończenia 18 roku życia dostaję od MOPRu pomoc na kontynuowanie nauki. Skończyłam 3-letnie studia licencjackie, poszłam na magisterkę na trochę inny kierunek niż skończyłam na licencjacie, czego żałuję i chcę go zmienić od października. Zaliczyłam I semestr, złożyłam zaświadczenie, że go ukończyłam i zaczynam kolejny, II, ale jak wiadomo, nie zamierzam chodzić na zajęcia i go ukończyć, bo nie jest mi do niczego potrzebne. :roll:
Co będzie jeśli w październiku złożę zaświadczenie z nowego kierunku studiów, nie kończąc uprzedniego? Wiąże się to z jakimiś konsekwencjami? Czy pomoc może być cofnięta?
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam! ;)
Awatar użytkownika
iwa27
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Pomoc pieniężna na kontynuowanie nauki

Post autor: iwa27 »

Pomoc jest za kontynuacja nauki, a nie za zapisanie się na zajęcia i nie chodzenie. U nas po uzyskaniu informacji o "nie chodzeniu na zajęcia" miałaby pani uchyloną decyzję i żądanie zwrotu. Proszę się z tym liczyć. Lepiej dla pani, aby jednak chodzić na zajęcia i je zaliczać - jak się da. To czego się nauczymy nigdy nie jest stracone. Może się kiedyś okazać, że wiedza zdobyta na tych "niechcianych" studiach przyda nam się w życiu. A jeśli ma pani takie straszne obrzydzenie do tego "kierunku" to lepiej zrezygnować, iść do swojego pracownika w MOPR-ze i zgłosić mu to jak najszybciej. Jest dopiero marzec - będzie pani zwracała tylko 1 miesiąc. Czym później to wyjdzie w tym większe finansowe kłopoty się pani ładuje. Od tych kwot naliczane są odsetki.

To nie jest nasza zła wola - tak jest skonstruowane prawo.
kolorova93
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Okej, w takim razie mam jasną sytuację, dziękuje bardzo!
Skokol

Post autor: Skokol »

Zastanawiam się, czy PCPR ma prawo ingerować w naukę usamodzielnianego ponad literę prawa?
Faktem uczenia się czy kontynuowania nauki, jest potwierdzenie/zaświadczenie o fakcie bycia uczniem/słuchaczem danej szkoły. Nigdzie nie jest napisane, że pracownik PCPRu ma prawo weryfikować co jest nauką a co nie jest.

Pozdrawiam
kolorova93
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Skokol pisze:Zastanawiam się, czy PCPR ma prawo ingerować w naukę usamodzielnianego ponad literę prawa?
Faktem uczenia się czy kontynuowania nauki, jest potwierdzenie/zaświadczenie o fakcie bycia uczniem/słuchaczem danej szkoły. Nigdzie nie jest napisane, że pracownik PCPRu ma prawo weryfikować co jest nauką a co nie jest.

Pozdrawiam
Można jakoś rozwinąć myśl? Bo nie do końca rozumiem... :?
ODPOWIEDZ