Pomoc w dożywianiu dzieci w przedszkolu - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW

Napisano: 10 sty 2014, 23:09

Dobry wieczór Paniom! Rozumiem że to forum dla pracowników Ośrodków Pomocy Społecznej. Jestem \"klientem\" opieki i bardzo proszę o pomoc.
W zeszłym roku od września 2013 roku otrzymywałam pomoc przy zakupie posiłków dla dzieci - nic nie płaciłam. (ja zarabiałam 800 zł netto a mój narzeczony - 1900 zł netto - razem 2.700 na 4 osoby)
Zmieniłam miejsca zamieszkania, nie mogę się zameldować, bo wynajmuję. Zaniosłam wniosek 2 stycznia 2014 wraz z zaświadczeniami o zarobkach. Pani okrzyczała mnie, że to ma być w miejscu zamieszkania, a nie zameldowania. Skąd miałam wiedzieć?
Z nowego mopsu pani dzwoniła dzisiaj i:
1. powiedziała, że to złe oświadczenia o zarobkach i muszą być na ich drukach
2. na zaświadczeniu o zarobkach było napisane potrącone alimenty 800 zł, oświadczyłam, że to na zaległe, dlatego zabiera je komornik, a pani mnie opierniczyła, że mam dostarczyć pismo od komornika że to alimenty zaległe, mimo iż oświadczyłam że to zaległe
3. na koniec oświadczyła, że nie ma już ustawy o pomocy w dożywianiu i że nawet jak policzy moje 1150zł netto i partnera 500 (mimo iż powiedziałam że ma nie odliczać tych 800zł bo to alimenty zaległe) to nam się już pomoc nie należy), ale ja mam OBOWIĄZEK JEJ DOSTARCZYĆ WSZYSTKIE DOKUMENTY, a ona będzie wtedy mogła rozpatrzyć moje podanie odmownie!!!
4. zapytałam czy mogę przyjść i zabrać to podanie to powiedziała, że musi się poradzić prawniczki???

PROSZĘ O POMOC
A. czy mi się ta pomoc rzeczywiście nie należy? (dochód netto rodziny 2.550 zł na 4 osoby)
B. skoro mi się nie należy, to czy mogę wycofać wniosek o tą pomoc? Żeby skompletować te druki ja i mój narzeczony musimy wiąźć dni wolne z pracy, skoro mi się ta pomoc i tak nie należy to lepiej już być w pracy i zarabiać niż marnować czas na to, żeby dostać wniosek odmowny?
C. czy wycofanie wniosku z powodów osobistych to coś niezgodnego z prawem?

BŁAGAM POMÓŻCIE

jestem zdesperowana, chcę już tylko spokoju

~Beata

Napisano: 11 sty 2014, 18:32

klient ma prawo zrezygnować z pomocy na każdym etapie postępowania
kryterium dla Pani rodziny to 1824 zł czyli dochód własny jest wyższy ale ośrodek może przyznać inna pomoc na opłacenie wyżywienia Wszystko zależy od środków finansowych gminy czekać na decyzje a jeśli będzie odmowna to odwołać się do SKO
~kiki

Napisano: 11 sty 2014, 18:54

2736 to kryterium również z \"nowego Programu\" dla 4 osobowej rodziny .Wycofać wniosek możesz zawsze to Twoje święte prawo. Ta pani nie powinna na Ciebie krzyczeć, Czy nie uważacie, że to dziwne - urzędnik krzyczący na klienta. A swoją drogą czy pomoc powinna nagradzać \"nic nierobienie\" - bo wtedy dochód jest zerowy.
~maja

Napisano: 11 sty 2014, 19:17

Tak czy inaczej rząd zmienil warunki pomocy na dozywianie od 01.01.2014 i dla twojej rodziny kryterium jest 452 razy 4 osoby,
a to ze pracownik krzyczał to byc może z rozpaczy ze nie moze ci pomóc bo na dzisiaj w całej Polsce jest problem z dozywianiem.
~as ss

Napisano: 12 sty 2014, 12:09

Dziękuję, szkoda mi po prostu brać wolne z pracy i mój narzeczony też by musiał, żeby zbierać dokumenty po to, żeby pani załatwiła nas odmownie.

Chodzi mi tylko o to, czy jak zrezygnuję to już nie będę musiała dawać żadnych dokumentów?
~Beata

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x