Dobry wieczór Paniom! Rozumiem że to forum dla pracowników Ośrodków Pomocy Społecznej. Jestem \"klientem\" opieki i bardzo proszę o pomoc.
W zeszłym roku od września 2013 roku otrzymywałam pomoc przy zakupie posiłków dla dzieci - nic nie płaciłam. (ja zarabiałam 800 zł netto a mój narzeczony - 1900 zł netto - razem 2.700 na 4 osoby)
Zmieniłam miejsca zamieszkania, nie mogę się zameldować, bo wynajmuję. Zaniosłam wniosek 2 stycznia 2014 wraz z zaświadczeniami o zarobkach. Pani okrzyczała mnie, że to ma być w miejscu zamieszkania, a nie zameldowania. Skąd miałam wiedzieć?
Z nowego mopsu pani dzwoniła dzisiaj i:
1. powiedziała, że to złe oświadczenia o zarobkach i muszą być na ich drukach
2. na zaświadczeniu o zarobkach było napisane potrącone alimenty 800 zł, oświadczyłam, że to na zaległe, dlatego zabiera je komornik, a pani mnie opierniczyła, że mam dostarczyć pismo od komornika że to alimenty zaległe, mimo iż oświadczyłam że to zaległe
3. na koniec oświadczyła, że nie ma już ustawy o pomocy w dożywianiu i że nawet jak policzy moje 1150zł netto i partnera 500 (mimo iż powiedziałam że ma nie odliczać tych 800zł bo to alimenty zaległe) to nam się już pomoc nie należy), ale ja mam OBOWIĄZEK JEJ DOSTARCZYĆ WSZYSTKIE DOKUMENTY, a ona będzie wtedy mogła rozpatrzyć moje podanie odmownie!!!
4. zapytałam czy mogę przyjść i zabrać to podanie to powiedziała, że musi się poradzić prawniczki???
PROSZĘ O POMOC
A. czy mi się ta pomoc rzeczywiście nie należy? (dochód netto rodziny 2.550 zł na 4 osoby)
B. skoro mi się nie należy, to czy mogę wycofać wniosek o tą pomoc? Żeby skompletować te druki ja i mój narzeczony musimy wiąźć dni wolne z pracy, skoro mi się ta pomoc i tak nie należy to lepiej już być w pracy i zarabiać niż marnować czas na to, żeby dostać wniosek odmowny?
C. czy wycofanie wniosku z powodów osobistych to coś niezgodnego z prawem?
BŁAGAM POMÓŻCIE
jestem zdesperowana, chcę już tylko spokoju