Napisano: 11 sty 2014, 22:42
Wiem, że wiele ośrodków wydaje decyzje na posiłki w szkolach na caly rok szkolny - jednakże niektórzy zapomnieli o tak drobnym fakcie jakim było zakonczenie programu wieloletniego z dniem 31.12.2013 r. Mój osrodek zawsze dec. wydawał na rok szkolny ale miał na uwadze, iż konczy sie program wieloletni i dec. były wydane do 31.12.2013 r. Cóż mogę ci doradzić? W mojej ocenie pozostało ci tylko SKO. Oczywista omyłka pisarska w tej sytuacji nie ma racji bytu, niestety. Może jeszcze warto:
1. namówic osoby o złożenie wniosków z prośbą o zakonczenie realizacji decyzji z dniem 31.12.2013 r. A wtedy na wniosek zainteresowanego na podstawie art. 155 Kpa zmieniasz dec. w częsci dotyczącej terminu i ustaasz termin koncowy na 31.12.2013 r. A od 1 stycznia 2014 r. - na wniosek zainteresowanego - przyznajesz nowa decyzją posiłek w szkole w oparciu o obowiazujące przepisy. Jest jednak mały szkopuł: mamy już 11 styczeń 2014 r.
2. pozostaje jeszce art. 106 ust. 5 ustawy o pomocy społ. w katalogu którego jest mowa o zmianie i uchyleniu decyzji w przypadku m.in. zmiany przepisów prawa. ale raczej to będzie trudne. Program miał okreslony termin końcowy a to z waszgo niedopatrzenia doszło do tej sytuacji.