pomoc z urzędu

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
tolla

pomoc z urzędu

Post autor: tolla »

czy ktoś z was udzielał kiedyś wsparcia z urzędu? i jak to wyglądało? mamy problem z klientką po udarze, której chcielibyśmy przyznać zasiłek stały, ale ona jest bez kontaktu. proszę o podpowiedź.
zzzz

Re: pomoc z urzędu

Post autor: zzzz »

Na wniosek pracownika socjalnego - tj z urzędu
tolla

tak, wiem, że z urzędu, to na wniosek pr. socjalnego, ale co dalej? tak jak w kpa? trzeba w toku postępowania uzyskać zgodę strony, której wniosek dotyczy?, czy można przyznać świadczenie i poprostu je wypłacać??
maaafd

Post autor: maaafd »

tolla pisze: czy można przyznać świadczenie i poprostu je wypłacać??
Oczywiście, ze nie można. Strona musi wyrazić zgodę.

Niech sąd ustali opiekuna prawnego i niech on wyrazi zgodę.
tolla

chodzi mi o sytuację, w której sąd jeszcze nie wyznaczył opiekuna prawnego. Postępowanie przed sadem jest w toku, pewnie trochę to potrwa a klientka ma orzeczenie o znacznym stopniu i mogłaby dostać zas. stały. Została umieszczona w ZOLu i chodzi o odpłatność za jej pobyt.
aaa1

Post autor: aaa1 »

odcisk kciuka
Wredna1

Post autor: Wredna1 »

Szybko do sądu do sprawy o opiekuna ( musi być najpierw ubezwłasnowolniona - ja nie widzę przesłanek) o ,kuratora na czas trwania sprawy celem reprezentowania interesów strony która nie jest w stanie samodzielnie decydować.
ODPOWIEDZ