pomoc z urzędu
pomoc z urzędu
czy ktoś z was udzielał kiedyś wsparcia z urzędu? i jak to wyglądało? mamy problem z klientką po udarze, której chcielibyśmy przyznać zasiłek stały, ale ona jest bez kontaktu. proszę o podpowiedź.
Re: pomoc z urzędu
tak, wiem, że z urzędu, to na wniosek pr. socjalnego, ale co dalej? tak jak w kpa? trzeba w toku postępowania uzyskać zgodę strony, której wniosek dotyczy?, czy można przyznać świadczenie i poprostu je wypłacać??
Oczywiście, ze nie można. Strona musi wyrazić zgodę.tolla pisze: czy można przyznać świadczenie i poprostu je wypłacać??
Niech sąd ustali opiekuna prawnego i niech on wyrazi zgodę.
chodzi mi o sytuację, w której sąd jeszcze nie wyznaczył opiekuna prawnego. Postępowanie przed sadem jest w toku, pewnie trochę to potrwa a klientka ma orzeczenie o znacznym stopniu i mogłaby dostać zas. stały. Została umieszczona w ZOLu i chodzi o odpłatność za jej pobyt.
Szybko do sądu do sprawy o opiekuna ( musi być najpierw ubezwłasnowolniona - ja nie widzę przesłanek) o ,kuratora na czas trwania sprawy celem reprezentowania interesów strony która nie jest w stanie samodzielnie decydować.
Oprócz pomoc z urzędu - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
dochód jednorazowy
piecza zastępcza - czy naliczyć opłatę?
potrzebująca
cudzoziemy a obiady w szkole
gospodarstwo rolne
przemoc - problem - help
ochrona danych osobowych
czy to możliwe
zasiłek stały
Czy przysługuje mi pomoc ?
odmowa zasiłku okresowego