POMOCY!!!! - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 17 kwie 2009, 10:00

Sytuacja jest następująca: pracuję w ops od listopada i nie miałam wcześniej doczynienia z zaliczką. Dnia 09-04-2009 otrzymałam pismo od dłużnika z prośbą o umorzenie zaległych alimentów na rzecz syna. W załączeniu przesłał mi kserokopie dowodów wpłat od 2006 roku. Co prawda nie były to wpłaty co miesiąc i nie pełne kwoty alimentów, tylko jakies ich części, ale płacił mimo wszystko... Może mi ktoś powiedzieć, czy ona wobec tego pobierała nienależnie? I co mam teraz z tym zrobić? Czy wznowić postępowanie i przeliczyc to, co on wpłacał, a potem to od niej zażądać zwrotu, bo jej się nie należało w wypłacanej wysokości?
Proszę, pomóżcie mi, bo nie mam zielonego pojęcia jak się za to zabrać :( a sprawa jest dośc pilna....
~karolina

Napisano: 17 kwie 2009, 10:03

z jego wpłatami nic nie robisz. Informujesz jedynie dłużnika, żę z tym ma iść do komornika i tam ewentualnie prostować (jak się kobieta zgodzi na zaliczenie tego jako wpąłt na alimenty). Jak dostaniesz pismo od komornika informujące o zaliczenie tego na wpąłty to dopierop będziesz miała problem.
Teraz sprawa umorzenia zaliczki. Wierzyciel pobiera teraz śwaidczenia z funduszu? Jesteś OWW, czy OWD?
~Elmer

Napisano: 17 kwie 2009, 10:07

otrzymałam pismo od dłużnika z prośbą o umorzenie zaległych alimentów na rzecz syna.
to chyba winien napisać do wierzycielki
nowa
Starszy referent
Od: 10 lis 2006, 12:31
Zajmuję się:

Napisano: 17 kwie 2009, 10:15

Nowa takie coś to tak.
~Elmer

Napisano: 17 kwie 2009, 10:19

Aha, czyli ja nie robię nic poza poinformowaniem go że powinien iśc do komornika, tak?
A w jakiej formie to napisać?
tak, pobiera teraz FA, a ja jestem OWW.
~karolina

Napisano: 17 kwie 2009, 10:47

Nova, miało być zaległości z tytułu alimentów. Pardon, spieszyłam się :)
~karolina

Napisano: 17 kwie 2009, 11:08

Karolina rozumiem, że jesteś tylko OWW? Jeżeli tak to jego podanie o umorzenie zaległości z tytułu zaliczki przekazujesz do OWD zgodnie z art. 30
~Elmer

Napisano: 17 kwie 2009, 11:47

Dziękuję Ci bardzo, w takim razie mam to z głowy :)
Jeszcze raz dziekuję :)
~karolina

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x