wierzycielka domaga się wypłaty zaliczki alimentacyjnej - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 15 kwie 2009, 11:18

alimenty zostały przyznane od 1 czerwca 2008 r. wierzycielka nie złożyła wniosku do komornika o przyznanie ZA, a dzisiaj chce od Nas wypłaty zaległych alimentów. Ja nie zajmowałam się ZA ale jestem przekonana, że nie ma podstaw do ubiegania się o wypłatę. Wierzycielka Kieruje się tym, że skoro dłużnik ma zaległe należności wierzyciela alimentacyjnego to ja jako organ właściwy powinnam te zaległości wypłacić:)
bardzo proszę o komentarze
~monia

Napisano: 15 kwie 2009, 11:31

komornik - zaświadczenie o wszczętej ( data wszczęcia)bezskutecznej egzekucji jest tu decydujący a my bez tego nic nie zrobimy
~ela.

Napisano: 15 kwie 2009, 11:41

Jeśli się upiera, to niech zloży wniosek. Następnie wydajesz decyzję z art. 105 § 1 o umorzeniu postępowania jako bezprzedmiotowego (brak podstawy prawnej do rozpatrzenia wniosku - przepisy o zaliczce alimentacyjnej już nie obowiązują, z wyjątkiem zaliczek do których prawo powstało przed 01.10.2008 r., a prawo to ustalane było od miesiąca, w którym został złożony wniosek za pośrednictwem komornika (art. 10 ust. 1 uopwd...).
~Edwin

Napisano: 15 kwie 2009, 11:44

nadmienię jescze, że dłużnik w tym czasie był w zakładzie karnym, i wierzycielka składając wniosek o fundusz alimentacyjny dostarczyła mi dokument o zajęciu wynagrodzenia za pracę z tytułu egzekucji świadczeń alimentacyjnych, żadnego wniosku o przyznanie zaliczki nie złożyła do komornika a tym samym taki wniosek nie wpłynął do nas
~monia

Napisano: 15 kwie 2009, 11:47

Edwin
Czyli jak się upiera to niech złoży wniosek do komornika o zaliczkę alimentacyjną - czy dobrze rozumiem?
~monia

Napisano: 15 kwie 2009, 11:54

Szkoda czasu, niech złoży bezpośrednio i tak nie obowiązują już przepisy, które regulowały gdzie ma być złożony wniosek. Równie dobrze może złożyć do Ciebie wniosek o przydział działki ma Marsie.

Jeżeli jednak jeszcze nie pobiera świadczeń z funduszu alimentacyjnego, to poucz ją odpowiednio (najlepiej w tej decyzji umarzającej) kiedy i jak może się ubiegać.
~Edwin

Napisano: 15 kwie 2009, 12:04

Edwin bardzo dziękuję za wyjaśnienia:)
miłego dnia
~monia

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x