pomocy!!!! - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 09 sie 2010, 12:41

dziecko zostało zaliczone do osób niepełnosprawnych w lipcu 2010r., niepełnosprawność datuje się od czerwca 2010r., ops przyznał zasiłek pielęgnacyjny od czerwca 2010r. a rodzina złożyła wniosek do Centrum w sierpniu! więc zmieniam decyzje od sierpnia i żądam zwrotu polowy zaiłku za czerwiec i lipiec ???
~Iza

Napisano: 09 sie 2010, 16:42

ja robię tak zmieniam decyzję z dniem aktualnym pomniejszając o połowę dochodu i wystawiam decyzję o nienależnym swiadczeniu za miniony okres od czerwca
~Gosia

Napisano: 10 sie 2010, 11:27

Jeśli zebrane dokumenty zostały złożone niezwłocznie (orzeczenie i decyzja ops-u), to zmieniam wysokość pomocy od dnia złożenia wniosku do PZON-u.
~Ja

Napisano: 10 sie 2010, 12:49

do Ja: podaj proszę podstawę prawną zmiany wysokości pomocy pieniężnej od miesiąca złożenia wniosku w PZON-nie, jeśli złożenie orzeczenia w PCPR-rze następuje np. po dwóch miesiącach, tak jak w opisanym przypadku. Ja robię tak, jak Gosia, bo uznaję, że złożenie orzeczenia w PCPR jest jednocześnie złożeniem wniosku o wypłatę zwiększonej pomocy pieniężnej. a przyznanie świadczeń zgodnie z art 78a następuje od miesiąca w którym złożono wniosek.
~momo

Napisano: 11 sie 2010, 10:40

Ale to nie jest przyznanie pomocy, tylko zmiana decyzji.
~Ja

Napisano: 11 sie 2010, 10:58

Poza tym złożenie orzeczenia w PCPR nie jest złożeniem wniosku, a informacją o zmianie sytuacji i wówczas zmiana następuje z urzędu.
~Ja

Napisano: 11 sie 2010, 10:59

Mieliśmy wątpliwości (bo nie jest to sprecyzowane) i przyjęliśmy, że będziemy postępować zgodnie ze wskazaniem w ROZPORZĄDZENIU MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ w sprawie orzekania o niepełnosprawności i stopniu niepełnosprawności - § 14 ust. 2, który mówi, że jeżeli z przedłożonej dokumentacji oraz przebiegu schorzenia nie da się ustalić okresu lub daty powstania niepełnosprawności dziecka, za datę tę należy przyjąć datę złożenia wniosku do powiatowego zespołu.
Jest to może trochę naciągane, ale na pewno na korzyść wnioskodawcy (art. 100 Uops). Poza tym zasiłek pielęgnacyjny też jest przyznawany od miesiąca złożenia wniosku do PZON-u, więc w OPS-ie też od tego miesiąca osoba jest traktowana jako niepełnosprawna.
~Ja

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x