mam problem to moja pierwsza taka sytuacja, dłużnik mieszka i jest zameldowany w Norwegii, tam też legalnie pracuje , nie płaci od grudnia alimentów co powinna mi wierzycielka dostarczyć z sądu okręgowego aby móc ubiegać się o fundusz alimentacyjny i jakie złożyć jeszcze dokumenty. Mógłby ktoś opisać po kolei jakie działania należy podjąć. Bardzo, bardzo proszę o pomoc sprawa jest trochę pilna. Z góry bardzo dziękuję za pomoc!
informacje właściwego sądu lub właściwej instytucji o podjęciu przez osobę uprawnioną czynności związanych z wykonaniem tytułu wykonawczego za granicą albo o niepodjęciu tych czynności w szczególności w związku z:
- brakiem podstawy prawnej do ich podjęcia lub
- brakiem możliwości wskazania przez osobę uprawnioną miejsca zamieszkania dłużnika alimentacyjnego za granicą,
czy jeżeli pani przyniesie z sądu zaświadczenie że zostały podjęte czynności związane z wykonaniem tytułu wykonawczego za granicą albo o niepodjęciu tych czynności czy już można przyznać fundusz plus podstawowe dokumenty czy konkretnie coś jeszcze musi dostarczyć