dłużnik ma rozłożoną zaległość na raty za okres 2012/2013, komornik egzekwuje bieżące alimenty oraz na zaległości czyli na tą kwotę którą dłużnik ma wpłacać w ratach. Czy jest możliwość wystąpienia do komornika o odstąpienie od egzekucji na tą zaległą kwotę?
komornik stwierdził że on musi mieć w naszej decyzji kauzulę żeby odstąpić od egzekucji tej kwoty...może ma ktoś z was wzór decyzji z taką klauzulą jak to powinno wyglądać?
jaka niby klauzule
masakra jakas
informujesz komornika ze sie z dłużnikiem co do tej kwoty dogadałaś i ze zobowiazal sie płacic raty -to wszystko nie moze tego sciagac z dłuznika
oczywiście ze tak, w przeciwnym razie prowadziłby egzekucje tych należności (przy założeniu oczywiscie ze wszesniej nie przesłał umorzenia postepowania egzekucyjnego za zakonczony juz okres swiadczeniowy)
Ja tam nie informuję, wychodzę z założenia że w związku z tym że komornik sądowy nie egzekwuje FA to rozłożenie na raty nie powinno go za wiele obchodzić.
Nie zmniejszy (ograniczy) przecież egzekucji alimentów bo fa rozłożone na raty.
Oczywiście o zmniejszeniu zadłużenia w związku z bezpośrednimi wpłatami informuję.
ja tam wychodze z założenia, że jak komornik nie przesłał mi postanowienia o umorzeniu postepowania egzekucyjnego za stary okres swiadczeniowy to egzekucje prowadzi nadal...i w takich przypadkach go informuje o wszystkich zmianach mających wpływ na egzekucje...wpłaty bezposrednie, NP przez wierzycielke, odroczenia, raty, umorzenia