Przypadek mam bardzo dziwny! I nie wiem jak to ugryźć- Kobieta miała starszych chorych rodziców z orzeczeniami. Kobieta pobierała świadczenie pielęgnacyjne od 01.07.2011 do 19.06.2013 na ojca- bo na oboje nie mogła (19.06.2013 ojciec zmarł). W związku z tym uchyliliśmy jej prawo do świadczenia pielęgnacyjnego w związku ze zgonem ojca. W lipcu 2013 przyszła na SZO na matkę- dostała odmowę bo nie miała rezygnacji z zatrudnienia, odwołała się do SKO ( utrzymano w mocy naszą decyzje). W dniu 10.12.2014 r ponownie złożyła wniosek o SZO- dostała odmowę ( już się nie odwoływała) . Teraz przyszła o zasiłek dla opiekuna- chce wyrównania od lipca 2013 roku i chce pobierać nadal- co teraz? CZEKAM NA PROPOZYCJE ROZWIĄZAŃ- ona nie utraciła prawa do świadczenia pielęgnacyjnego w związku z wygaśnięciem z mocy prawa decyzji przyznającej świadczenie pielęgnacyjne.
Wydaje mi się, że nie może ubiegać się o ZDO, ponieważ nie utraciła prawa z dniem 01.07.2013 r., ponadto osoba wymagająca opieki nie żyje. W tej chwili może ubiegać się tylko o SZO z rezygnacją zatrudnienia, a od 01.01.2015 r. rezygnacja nie będzie już potrzebna.
o ZDO mogą ubiegać się jedynie osoby którym wygasło prawo do świadczenia pielęgnacyjnego, w tym przypadku kobiecie wygasło prawo w związku ze śmiercią ojca więc nie kwalifikuje się na ZDO