Pomocy!! - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 27 wrz 2016, 10:27

Hej, mam do czynienia z jednym słowem Panem który ciągle pije, taki co to się przewraca w ogóle nie kontaktuje gość co się do niego mówi. Owszem przyjdzie rano nie wypity ale nic nie rozumie nawet jak dam mu karte co ma załatwić, dostarczyć nie pomaga..Gość mieszka sam, nie ma rodziny, kolegów którzy to mu pomogą załatwić formalności. Mam problem z wyegzekwowaniem od niego faktury za energię.. Wiem tyle że ma licznik na kartę w TAURON, opłaci kwotę to wtedy coś tam ma tego prądu. Wiem, że kto ma taki licznik spokojnie dostaję fakturę za energię elektryczną, ja natomiast u tego "pijaczka" się doprosić nie mogę, już na wszystkie możliwe spooby mu to próbowałam wytłumaczyć, pokazać i ma mnie gdzieś.. Co w takiej sytuacji zrobić z ryczałtem??

Jak mogę wziąć mu tą cenę 1 kwh?, proszę was o pomoc, nie chciałabym dzwonić i pytać ile wynosi "aktualna cena 1kwh", tylko poprawnie to załatwić. Niestety nasza ustawa nie przewiduje możliwości wnioskowania o udostepnienie danych... Od sąsiada też nie da rady bo żaden z nich nie stara się o dodatek mieszkaniowy i nie chcą mieć do czynienia z tym że pijaczkiem..
problem:(

Napisano: 27 wrz 2016, 13:27

Proszę was bardzo pomoc. Mogliby dodać pare rzeczy do ustawy typu w sprawach nieruegulowanych stosuje się kpa. albo cokolwiek a tu się trzeba kopać i użerać z dziadem. Wiele wyczytałam, ze skoro ma tą energie to nie może mi tutaj pisać oświadczenia o rezygnacji z ryczałtu no to jak mam go ścigać bo naprawde nie mam pojęcia. Moje poprzedniczki dzwoniły do TAURON o informacje o aktualnej cenie kwh. Ale tak już też się naczytałam że nie wolno, to jak mam rozwiązać swój problem?
problem:(

Napisano: 27 wrz 2016, 20:45

Nikt nic nie pomoże ?;(
Problem:(

Napisano: 27 wrz 2016, 21:03

Może ja spróbuję.
Każdy dorosły zasadniczo odpowiada za siebie (czasem też za innych, ale to inna sprawa). Jeśli ktoś — jak tu — sam nie dba o swoje interesy, to nie ma powodu, by urzędnik wyręczał go. W efekcie trzeba sobie darować w opisanej sytuacji zarówno fakturę jak i ryczałt. Na forum już były omawiane przypadki bez ryczałtu.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 28 wrz 2016, 13:09

Dzięki wielkie ;) Czyli w takim wypadku gdy brak faktury to w cenie 1 kWh wpisuje wartośc 0? Nie potrzebuje do tego żadnych oświadczeń od tego Pana?

Napisano: 28 wrz 2016, 13:40

postawmy pytanie inaczej:
co w przypadku gdy w lokalu został odcięty dopływ energii elektrycznej?
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 28 wrz 2016, 17:29

No to tak : Skoro nie jest w stanie mi przedstawić żadnego dokumentu o zużyciu chociażby "przed tym odciętym prądem" jak w przykładzie to niestety ale tez bym wzięła wartość 0,00. Uważam ze powinno byc troche zainteresowania ze strony klienta. Wystarczyłby telefon o przesłanie duplikatu faktury wcześniejszej cokolwiek , no a skoro gość woli utopić swoje pragnienia w alkoholu to juz niestety nie nasz problem. Gdyby to była inna osoba z która dałoby sie normalnie pogadać to tak jak pisałam wyżej prosiłabym ja o skontaktowanie sie z dostawca i załatwienie ostatniej faktury - zużycia przed odcięciem prądu. Taka mam koncepcje nie wiem czy dobra.

Napisano: 29 wrz 2016, 8:28

myślę , że Problem:( nie jest od ucierania nosa tylko od wydania decyzji o dod. mieszkaniowym na podstawie obowiązujących przepisów. nie zauważyłem ani w ustawie tym bardziej w rozporządzeniu do w/w ustawy zapisu, który by pozwalał nie naliczyć ryczałtów za ew. brak co,ccw,gazu tylko dla tego, że alkoholik nie ma rachunku, bądź mu się nie chce przynieść.
niech się Problem:( dobrze zastanowi czy z powodu braku faktury za energię można (i czy powinno się) alkoholikowi nie naliczyć powyższych ekwiwalentów
brodafix
Podinspektor

Napisano: 29 wrz 2016, 8:33

Problem:( ma dwie drogi
czy nie łatwiej byłoby wezwać alkoholika do usunięcia braków formalnych i w przypadku ich nieusunięcia pozostawić wniosek bez rozpoznania? ( to jest ta łatwiejsza droga dla leniuchów ;) )

albo wyjść na przeciw i zadzwonić do operatora i ustalić stawkę i naliczyć alkoholikowi ryczałty, a nóż widelec alkoholik "zarażony" dobrym uczynkiem następnym razem już owy rachunek doręczy ?
brodafix
Podinspektor

Napisano: 29 wrz 2016, 8:55

U nas często ludzie nie mają faktury, bo dopiero podpisali umowę, bo się im zapodziała i takie tam i wtedy dajemy klientowi oświadczenie, że wyraża zgodę na przeliczenie kwh wg taryfy G11.
Mpm

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x