Witam. Został wstrzymany dodatek z powodu 2 miesięcznych zaległości.
Teraz wnioskodawa przychodzi po nowy DM, nie uregulował naleznosci za poprzedni. Co teraz?
W końcu jak to jest, jedna osoba mówi nie dawać, druga dać, trzecia nie rozumie. Więc mnie nowej osobie nie dziwcie się, że nie jestem pewna
Ma w końcu zadłużenie wpływ na nowy wniosek czy nie?
1. 2-miesięczne nieopłacanie różnicy w wydatkach na mieszkanie a wysokością dodatku mieszkaniowego (pismo od zarządcy) -> wstrzymanie wypłaty dodatku.
2. a) 3-miesięczne nieuregulowanie zadłużenia -> decyzja wygasa, dodatek przepada; lub
b) uregulowanie zadłużenia w ciągu 3 miesięcy -> przywrócenie wstrzymanego dodatku (wznowienie) i jego wypłata za "wstrzymany okres".
3. Nowy wniosek mimo wstrzymania wypłaty dodatku z ostatniej decyzji trzeba przyjąć i rozpatrzyć.
Uściśliłabym o fakt, iż nowy dodatek nie może "zahaczać" o okres czasu z poprzedniej decyzji. Czyli nowy wniosek nie może być złożony wcześniej niż w ostatnim miesiącu obowiązywania poprzedniej decyzji.
tylko, że u mnie dodatek nie przepada. Nawet po 3 miesiącach, najczęściej jest to pod koniec roku - zarządca zawiadamia nas, że wnioskodawca spłacił "tamten" okres. Tak? wpłacił pieniądze za, przypuśćmy styczeń /od stycznia wstrzymanie/. Wzywam wnioskodawcę lub najczęściej to zarządca załatwia i, jest wniosek o "ponowne jego przyznanie po uregulowaniu zaległości powstałych w okresie obowiązywania TEJ decyzji" - to jest właśnie art.7 ust.12
Polecam wyrok V SA/Wr 367/10.
pozdrawiam, Tekla